Geneeskundestudenten krijgen 'empathieles'
- Nieuws
- Geneeskundestudenten krijgen 'empathieles'
Het RadboudUMC in Nijmegen is vandaag gestart met een nieuwe lessenserie voor geneeskundestudenten om hun empathie te prikkelen. Voor artsen is empathie een noodzakelijke eigenschap om de patiënt beter te begrijpen.
Dat gebeurt doormiddel van het lezen van romans, zei Remco Haringhuizen in Nieuws en Co. Hij bedacht de nieuwe les. "Ik las zelf een boek dat ging over een woongroep in Utrecht."
Video niet beschikbaar
"Je leest over wat er in het hoofd van een hoofpersoon omgaat. Dat helpt je om je in te leven. Ik denk dat het artsen kan helpen om goede persoonsgerichte zorg te leveren."
Haringhuizen geeft les over de zorg aan kwetsbare groepen en is werkt daarnaast in een tbs-kliniek. "Een onderdeel daarvan is om je te verplaatsen in mensen waar je normaal gesproken niet zoveel mee hebt. Denk aan bijvoorbeeld daklozen, vluchtelingen of verstandelijk gehandicapten."
Elf boeken
De nieuwe lessenserie van Haringhuizen bestaat uit elf boeken. Stuk voor stuk Nederlandse literatuur. "Wat ze gemeen hebben is dat er mensen in voorkomen die iets kwetsbaars hebben. Dat is precies de groep waar we het over hebben."
Een van de boeken is Concept M van Aafke Romeijn. Het is een roman en gaat over een virus dat in 2020 uitbreekt. "De mensen in het boek zijn ziek en zijn afhankelijk van een duur medicijn. Het boek gaat over de vraag hoeveel het mag kosten om die zieke mensen toch mee te laten draaien in de maatschappij."
"De hoofpersoon in het boek neemt de radicale beslissing om te stoppen met het medicijn. Je leest wat er in haar hoofd omgaat en dan ga je toch wel begrijpen waarom ze dat doet", besluit hij.
umc
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.