Binnenland
AVROTROS

Hoe goed kun je voorspellen of een zedendelinquent in herhaling valt?

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe goed kun je voorspellen of een zedendelinquent in herhaling valt?

De verdachte van de moord op de 9-jarige Gino bleek al eerder veroordeeld te zijn voor het seksueel misbruiken van een jongetje. Deskundigen schatten de kans op herhaling toen in als 'matig'. Hoe ging het opnieuw fout? "100 procent voorspellen kan niet."

Video niet beschikbaar

In Nederland zijn er zo'n 400 jeugdzedendelicten per jaar, zegt emeritus hoogleraar forensische psychiatrie Jan Hendriks. Hoewel slachtoffers het anders ervaren, gaat het meestal om 'lichte delicten' en slechts een enkele keer om 'ernstige delicten'. Maar het uitgangspunt is: als een dader wordt opgepakt en veroordeeld, is de kans op herhaling klein.

'Geen goede instrumenten om te onderzoeken'

"Het gaat maar om enkele procenten, die in herhaling vallen", zegt Hendriks. "Jongens plegen een delict en meestal stoppen ze dan gewoon. Slechts enkelen gaan er mee door. " Maar die enkelingen er vooraf uit pikken is erg lastig, zegt de hoogleraar, omdat we niet weten aan welke kenmerken je ze kunt herkennen.

"Dan heb je eigenlijk een hele grote groep jongens nodig die in herhaling valt. En die groep moet je dan vergelijken met een hele grote groep zedenplegers die dat niet doet", zegt hij. "Maar omdat er maar zo weinig jongens in herhaling vallen, kunnen we die vergelijking niet maken. We hebben dus eigenlijk geen goede instrumenten om dit te onderzoeken."

Risicofactoren

De deskundigen spelen een grote rol in dit soort rechtszaken. Zij geven een voorspelling, een 'risicotaxatie', waar rechters veelal op varen. In de praktijk zijn het dus vooral de deskundigen die aangeven of de kans op herhaling laag, matig of hoog is, en welk behandelingstraject de rechter moet opleggen. Hendriks legt uit dat ze tot dat oordeel komen door de verdachte te observeren en met hem of haar te praten.

"Je spreekt ook ouders, vrienden en mensen om hem heen. Ook lees je het dossier van eerdere behandelaars en justitie. En je kijkt naar de risicofactoren, zoals of hij eerder soortgelijke delicten gepleegd, of hij mishandeld is en misbruikt als kind? Of is hij wellicht hyperseksueel en heeft hij anti-sociale gedachten zoals 'ik heb recht op seks en maakt niet uit of een ander dat ook wil'?"

Vaak te hoog ingeschat

Het oordeel geven is veel lastiger dan mensen denken, zegt Hendriks. Want dan komt de vraag: welk gewicht geef je dan aan die verschillende risicofactoren? En dat verschilt van geval tot geval.

"We weten dus dat de kans op herhaling vrij klein is bij seksuele delicten. Dan ben je in de praktijk dus al snel bezig met het overschatten van dat risico. We hebben daar onderzoek naar gedaan, en toen bleek dat de kans op risico vier tot vijf keer overschat wordt. Het is dus ook wel gebeurd dat jonge zedenplegers ten onrechte in jeugd-TBS zijn geplaatst."

'We zullen er regelmatig naast blijven zitten'

In de eerdere rechtszaak tegen Donny M. verklaarden de deskundigen juist dat de kans op herhaling matig was. Nu blijkt dat die inschatting wellicht voorbarig is geweest. Volgens Hendriks is dat niet zo verbazingwekkend, omdat de deskundigen nooit 100 procent kunnen voorspellen of iemand weer de fout in gaat of niet.

"Dat is bij geen enkel delict mogelijk en zeker niet bij een zedendelict. Die risicotaxatie is dus zeker niet perfect, maar het is wel het beste instrument dat we nu hebben. We moeten dus accepteren dat we gedrag in de toekomst niet voldoende kunnen voorspellen."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie