Binnenland
NOS

Oud-politiechef Joost Manusama wordt eerste burgemeester met Molukse achtergrond

foto: Gemeente Capelle aan den IJsselfoto: Gemeente Capelle aan den IJssel
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-politiechef Joost Manusama wordt eerste burgemeester met Molukse achtergrond

Joost Manusama werkte dertig jaar bij de politie, werkte zich op tot commissaris van de politie in Zeeland en wordt nu de nieuwe burgemeester van Capelle aan den IJssel. Manusama wordt de eerste burgemeester met een Molukse achtergrond in Nederland.

Video niet beschikbaar

Dorpse kwaliteiten

Manusama vertelt in de uitzending dat hij altijd al interesse had in de functie van burgemeester. "Ik heb altijd wel gezegd dat ik op een gegeven moment wel graag burgemeester zou willen worden. Maar dan moet het profiel en de plaats wel bij je passen. De tijd moet daar rijp voor zijn."

Wat trok hem aan aan Capelle aan den IJssel? "Capelle is wat mij betreft echt een hele mooie gemeente. Een stad, maar wel met met dorpse kwaliteiten erbij. Met een zekere dynamiek, die ook wel bij mij past en ik denk dat ik ook wel iets kan brengen naar de gemeente."

Eerste Molukse burgemeester

Als eerste burgemeester met een Molukse achtergrond neemt Manusama een een aantal van de waarden uit de Molukse gemeenschap mee in zijn burgemeesterschap, vertelt hij. "Ik heb het dan over de gemeenschapszin, het respect voor ouderen, elkaar helpen als er zaken zijn die niet goed lopen. Maar ook bepaalde waardes vanuit de politie hoor. Waakzaam en dienstbaar zijn, mensen helpen die in de problemen zitten. Dat zijn waardes die ik graag meeneem als burgemeester van Capelle."

De eerste periode van zijn burgemeesterschap wil hij vooral naar de inwoners gaan luisteren. "Dus ik ga met heel veel mensen praten. Ik ga ook niet alleen in het gemeentehuis zitten, maar ik vind het ook echt belangrijk dat je als burgemeester aanspreekbaar en aanraakbaar bent."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie