Ziggo Dome wil alternatieve opening
- Nieuws
- Ziggo Dome wil alternatieve opening
Massale evenementen met een landelijke uitstraling zijn eigenlijk pas weer mogelijk als er een vaccin is. Dat staat in een brief van het kabinet, waarin de gisteren gepresenteerde versoepeling van de coronamaatregelen wordt toegelicht. In juli zouden concerten met 100 toeschouwers weer kunnen doorgaan, maar voor de grotere evenementen is er nog geen startdatum.
Danny Damman, commercieel directeur van de Amsterdamse concertzaal Ziggo Dome vindt dat grotere concerten al veel sneller op een aangepaste manier kunnen doorgaan. Hoe hij dat ziet, vertelde hij in het programma Nieuws en Co.
Liever luisteren?
Tot 2500 bezoekers mogelijk
Minister De Jonge schrijft in zijn brief aan de Kamer dat hij niet kan zeggen wanneer massale evenementen met een landelijke uitstraling weer mogelijk zijn. "We hopen natuurlijk dat er snel een vaccin is, maar een jaar of langer is reëel", meldt De Jonge aan de Kamer. Bij die uitspraak wil Ziggo's Damman zich niet zomaar neerleggen. Volgens hem is het mogelijk om op termijn in concertzalen evenementen tot 2500 bezoekers te kunnen laten doorgaan.
"We bereiden ons voor op een alternatieve opening die past binnen die anderhalvemetersamenleving. We weten dat we niet onze gebruikelijke capaciteit van 17.000 bezoekers kunnen halen, maar ik ben er wel van overtuigd dat een evenement van 2.500 bezoekers moet kunnen doorgaan. We leggen ons er bij neer dat we op korte termijn Beyoncé niet gaan kunnen ontvangen, maar dingen zoals musicals en stand-upcomedy moeten wel mogelijk zijn."
Hoe kunnen ze dan de veiligheid garanderen?
Het blijft wel een heuse onderneming om zo'n aantal mensen naar de concertzaal te laten komen, maar mits maatwerk is dat volgens Damman wel mogelijk:
"De meeste mensen kopen kaartjes online dus je zou dan bijvoorbeeld al kunnen navragen of ze uit één gezin komen en hoe ze naar de concertzaal komen. We hebben achter ons gebouw open terreinen en kunnen daar makkelijk een paar duizend auto's kwijt, zelfs met garantie dat ze op afstand van elkaar kunnen staan. Mensen kunnen ook binnen via twintig deuren. We beseffen dat er maatwerk nodig is, maar we kunnen dat regelen."
Steun van andere zalen
Damman is niet de enige die een uitweg ziet voor de sector. Samen met andere organisaties stapte hij naar de Gemeente Amsterdam.
Amsterdam kijkt landelijk, maar is volgens hem wel tot nieuwe inzichten gekomen.
"In de persconferentie is gisteren gezegd dat de lokale overheid geval per geval mag bekijken om evenementen toe te staan indien er een goed protocol is. Veel collega's hebben mij benaderd en hebben ook al een degelijk protocol. Nu is het aan onze sector om een gezamenlijk protocol op te stellen zodat we er klaar voor zijn zodra de versoepeling er komt."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.