Binnenland
AVROTROS

Zonder dit botje kun je niet zoenen

foto: Kaakbreukfoto: Kaakbreuk
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder dit botje kun je niet zoenen

In onze kaak zit een botje dat onmisbaar is voor alles wat we met onze mond doen: slikken, praten, zoenen, kauwen.... Maar het kwetsbare 'kaakkopje' breekt weleens. Antoinette Rozeboom, vermoedelijk de jongste vrouwelijke kaakchirurg van Nederland, promoveerde op de behandelwijze van de breuk van dit belangrijke botje.

Video niet beschikbaar

"De kaakfunctie is van levensbelang. Het zorgt dat we van eten kunnen genieten, kauwen slikken, zoenen. Als de kaak breekt, is dat erg invaliderend voor de patiënt", zegt Rozeboom. En dat gebeurt dus nogal eens, omdat de kaak zo prominent aanwezig is in het aangezicht. "De kaak is de bumper van het aangezicht."

Behandeling

Het kwetsbare botje waar Rozeboom het over heeft, het kaakkopje dus, bevindt zich vlak voor je oor. Als je je vinger daarop legt en je mond open en dicht doet, voel je ‘m onder je vinger door draaien. Uit haar onderzoek blijkt dat het per patiënt verschilt wat de beste behandeling is. De breuk vanzelf laten aangroeien kost tijd, maar dan hoeft er niet geopereerd te worden. Een dure operatie is sneller maar uiteindelijk is het resultaat hetzelfde.

Jonge doctor Antoinette Rozeboom

Ster advertentie
Ster advertentie