Jaar na gijzeling in Apple Store: 'Slachtoffer heeft er nog altijd last van'
- Nieuws
- Jaar na gijzeling in Apple Store: 'Slachtoffer heeft er nog altijd last van'
Precies een jaar geleden vond er een gijzeling plaats in de Apple-store op het Leidseplein in Amsterdam. Iemand met vuurwapens en een bomgordel om eist miljoenen in crypto's, terwijl hij iemand onder schot houdt. In Villa VdB blikt politiewoordvoerder Rob van der Veen terug op die gebeurtenis en op de razendsnelle beslissing om de gijzelnemer aan te rijden: "Was hij doorgelopen, dan zou hij neergeschoten worden. Dat had hij hoe dan ook niet overleefd."
Video niet beschikbaar
Het is 22 februari 2022, rond half zes. Bij de politie komen meldingen binnen van iemand met een vuurwapen in de Apple Store op het Leidseplein. Al snel is duidelijk dat de verdachte iemand gijzelt. Politiewoordvoerder Rob van der Veen is op dat moment op weg naar huis. "Ik werd gebeld door een collega die piketdienst had met het verzoek of ik direct terug kon komen. Het eerste dat ik vroeg; is de DSI onderweg, de Dienst Speciale Interventies? Die hebben een rapid response team die meteen gaat rijden. Die waren onderweg, dus ik zei mijn collega dat ze zich geen zorgen hoeft te maken."
Eerste contact
"De DSI is op en top getraind op dit soort situaties", legt Van der Veen uit. Hij is snel terug in Amsterdam en gaat richting het Leidseplein. Agenten ter plekke hebben inmiddels ook contact met de gijzelnemer, die alleen mannen wil spreken. Waarom? Dat blijft onduidelijk.
"We hebben het hem niet meer kunnen vragen, maar je probeert toch altijd degene aan de andere kant van de lijn, iemand met kwade bedoelingen, zo goed mogelijk te stemmen. Om goed te onderhandelen werd er in dit geval dus een man ingezet om met hem te praten."
Op de achtergrond druk bezig
De politie was al snel achter de naam van de gijzelnemer, want hij bleek een bezorger van een supermarktketen te zijn. Juist die supermarkt trok aan de bel, want die zagen op de beelden dat er een voertuig van hen op de plek des onheils stond.
Van der Veen: "De burger ziet het niet, maar er zijn heel veel mensen met zo'n zaak bezig. De recherche zit met tientallen collega's bezig met de informatie die we hebben. We willen zo snel mogelijk in zijn woning om te weten met wie hij te maken heeft gehad, wat zijn antecedenten zijn en om te kijken of er nog meer staat te gebeuren."
Bezemkast
Het blijkt te gaan om een eenling. De gijzelnemer eist 200 miljoen euro in cryptovaluta en houdt iemand in de winkel onder schot. Wat hij niet weet, is dat er een paar meter verder ook nog mensen verstopt zitten in een bezemkast. Iemand die daar verstopt zat tijdens de gijzeling heeft daar nu nog altijd last van, zegt Van der Veen.
Vanuit de kast kunnen de mensen die daar zitten wel ervoor zorgen dat het licht in de winkel aanblijft en dat muziek harder gezet wordt. Een moeder, die met haar dochter verstopt zat, werd onwel. Maar zij kreeg een smartwatch om, die haar hartslag zo beter in de gaten kon houden.
Uitschakelen
Uiteindelijk weet de persoon die lange tijd onder schot gehouden werd, te vluchten. De gijzelnemer, die ook een bomgordel om heeft, rent er achteraan. Op dat moment besluit een lid van de DSI om met z'n auto op hem in te rijden, om de gijzelnemer zo uit te schakelen.
Een beslissing waar Van der Veen achter staat: "Dat noemen we actie-intelligentie. Dit was de kans om de gijzelnemer uit te schakelen op een manier waarop hij nog had kunnen overleven. Want was hij doorgelopen, dan zou hij neergeschoten worden. Dat had hij sowieso niet overleefd. Het risico dat de bomgordel nog tot ontploffing kon komen, konden we niet nemen."
De gijzelnemer wordt omver gereden en wordt na een bomcheck zwaargewond naar het ziekenhuis gereden. Daar overlijdt hij.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.