Binnenland
BNNVARA

Eerste Tulaviering ter ere van Curaçaose verzetsheld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste Tulaviering ter ere van Curaçaose verzetsheld

Eeuwenlang stond Tula, de leider van de grootste opstand onder tot slaafgemaakten op Curaçao, te boek als crimineel. Vorig jaar werd hij in ere hersteld en kreeg hij een heldenstatus. En nu is er aankomende zaterdag de allereerste Tulaviering in Den Haag. Vernon Chatlein, die een voorstelling over het leven van Tula maakte, en Rehana Ganga, programmamaker bij Het Nationale Theater in Den Haag, vertellen erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Naas het vieren van Tula, wordt zijn strijd ook herdacht. Iets wat volgens Chatlein essentieel is, voor zowel hemzelf als voor Nederland. "Tula stond voor vrijheid en gelijkheid. Het is heel belangrijk dat we dat vieren en zo iemand niet als crimineel neerzetten."

Verzet en empowerment

Ganga organiseert verschillende vieringen en herdenkingen, zoals Keti Koti en de Dag der Marons. Wat de Tulaviering volgens Ganga onderscheidt is de nadruk op verzet en empowerment. "In deze huidige tijd heb je een hele generatie die hun eigen strijd voert om empowerment, zoals Black Lives Matter, een nieuwe emancipatie beweging, daar past deze dag als geen ander in."

Filosoof

Tula was de leider van de Curaçaose slavenopstand van 1795. Maar naast verzetsstrijder, was hij ook filosoof legt Ganga uit. "Tula kreeg volgelingen op basis van zijn redenatie, hij vertrok met 50 man om recht te vragen bij de plantagehouder op Knippen. Hij deed dat vanuit verlichtings- en christelijke idealen die in Frankrijk tot een revolutie hadden geleid. Ondertussen werd zijn leiderschap zo groot, dat de opstand zich van 50 naar 2000 man uitbreidde."

Zaterdag is de primeur van de Tulaviering in Den Haag, maar als het aan Ganga ligt volgen er in de toekomst meer.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie