Wie betaalt vervanging van cv-ketels? ‘Naast warmtepomp gaat ook de subsidiepomp aan’
- Nieuws
- Wie betaalt vervanging van cv-ketels? ‘Naast warmtepomp gaat ook de subsidiepomp aan’
De vervanging van cv-ketels door duurzame alternatieven zoals een warmtepomp gaat de belastingbetaler heel veel geld kosten. Daarvoor vreest economisch journalist Jean Dohmen, die zijn zorgen uitte in het radioprogramma WNL Opiniemakers.
"Dit doet denken aan gloeilampenverbod, waar toen een hele sterke lobby voor was", zegt Dohmen. Hij vraagt zich af waarom het vervangen van cv-ketels nu zo halsoverkop ingevoerd moet worden. "Het wordt burgers door de strot geramd. Dit jaagt mensen heel erg op kosten", aldus Dohmen.
Deze week presenteerden milieuorganisaties, fabrikanten van cv-ketels, en energiebedrijven het plan om vanaf 2021 cv-ketels alleen nog maar te vervangen door duurzame alternatieven, zoals een hybride cv of waterpomp.
Onbetaalbaar
Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP, vreest dat dit soort installaties onbetaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. "Nederland duurzamer maken lukt alleen mensen er ook van profiteren. Hier moet een groot nationaal plan voor komen om dit betaalbaar te doen", zegt Van Raak.
Subsidiepomp
De kosten voor verduurzaming van de woningverwarming zitten niet alleen in het vervangen van de cv-ketel. Om een warmtepomp goed te laten functioneren is het ook belangrijk dat een huis goed geïsoleerd is. “Ik lees in de media over bedragen van 25.000 euro", zegt Dohmen. "Wat ik vermoed is dat naast de warmtepomp ook de subsidiepomp aangaat. Daar zijn we in Nederland kampioenen in. De grap is natuurlijk: wie betaalt die subsidie? Dat is de belastingbetaler. Ik kijk hiernaar met grote bezorgdheid. De rekening moet wel betaald worden."
Jean Dohmen zelf zei overigens nog geen warmtepomp of hybride cv te hebben. “Ik heb een houtkachel”, aldus de opiniemaker. “Of is dat verboden inmiddels?”