Binnenland
NOS

Volgend jaar geen geld meer voor de opvang en begeleiding uitgeprocedeerde vreemdelingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volgend jaar geen geld meer voor de opvang en begeleiding uitgeprocedeerde vreemdelingen

Het kabinet stelt vanaf volgend jaar geen geld meer beschikbaar voor de opvang en begeleiding van uitgeprocedeerde vreemdelingen. Vijf gemeenten krijgen nu nog geld voor deze Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid moeten er keuzes gemaakt worden vanwege de toegenomen kosten voor migratie. Rutger Groot Wassink is wethouder in Amsterdam en voorzitter van de commissie asiel bij de Vereniging Nederlandse Gemeente en sprak erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Wethouder Groot Wassink was onaangenaam verrast toen hij het nieuws hoorde. "De evaluatie van de Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen, waar vijf steden samen met kabinet werken aan perspectieven voor ongedocumenteerden, is afgelopen december de kamer ingestuurd. We zijn volop in gesprek gegaan omdat in het coalitieakkoord staat dat het een landelijk dekkend netwerk moet zijn. Het valt nu rauw op je dak dat mensen te horen krijgen dat we ermee stoppen", legt Groot Wassink uit. De wethouder vindt dit besluit niet fatsoenlijk en is benieuwd naar de verklaring. Het zou volgens Groot Wassink om relatief niet veel geld gaan. "Het gaat om dertig miljoen en de staatsecretaris krijgt er per jaar drie miljard bij. Ik zou zeggen: voor gemeenten is het zeer belangrijk dat we deze vorm van opvang houden", aldus Groot Wassink.

Problemen binnen gemeenten

Volgens de wethouder moet er zo snel mogelijk een oplossing komen. "Als er geen geld meer beschikbaar is, dan wordt het heel moeilijk en hebben gemeenten direct een probleem. We zijn met allerlei partners bezig om de opvang zo goed mogelijk te laten plaatsvinden", zegt de wethouder. Het kabinet gebruikt de 'kostenbeheersing' als reden voor het besluit. "Ik snap dat er meer kosten voor asiel in den brede zijn, maar de staatssecretaris krijgt er ook een behoorlijk bedrag bij. We hebben het over één procent wat erbij komt, dan zouden we hier toch een oplossing voor moeten vinden", vertelt Groot Wassink.

"Voor sommige ongedocumenteerde mensen is er nog een perspectief, dat kan zowel in het land van herkomst zijn als hier in Nederland. De evaluatie laat zien dat het voor sommige mensen een goede oplossing is. Het is dan heel wonderlijk dat een voorziening die werkt dan zomaar wordt stopgezet", zegt Groot Wassink. Volgens de wethouder nemen gemeenten die betrokken zijn bij deze opvang de verantwoordelijkheid als het gaat om de bredere asielvraagstukken. De wethouder gaat samen met de andere vijf gemeenten op korte termijn in gesprek met de staatssecretaris.


kabinet

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie