Waarom zien we geen cijfers over herstelde mensen? Vragen en antwoorden uit coronaspreekuur
- Nieuws
- Waarom zien we geen cijfers over herstelde mensen? Vragen en antwoorden uit coronaspreekuur
In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag behandeld door huisarts Roy Beijaert en gz-psycholoog Nine Gramberg van online praktijk OpenUp.care. Dit is een selectie uit alle vragen.
Als de social distancing-maatregelen worden ingetrokken, kunnen we dan van de zomer al naar een Zuid-Europees land? (Herman)
Huisarts Roy Beijaert: "Als het negatief reisadvies wordt ingetrokken, zou dat wat mij betreft pas mogen als er echt geen virusbesmetting meer is. Want als er drie mensen zijn die de wereld weer gaan over trekken, begin je weer opnieuw. Dus ik verwacht niet dat we deze zomer alweer naar verre landen kunnen. Ik vind het wel een lastige, maar ik ben wel voorzichtig. Eerst moeten bedrijven weer aan de bak, en dan kun je pas over reizen en de fun gaan denken, denk ik."
Moeten we niet alle mensen van 70 jaar en ouder gaan testen? (Theo)
"Zeker voor ouderen is het relevant. In een verpleeghuis zou je dan mensen kunnen isoleren. Dus ja, het testen is de beste manier om je populatie in de gaten te houden. Maar het gebeurt nog niet, nee", geeft huisarts Roy Beijaert toe.
Er overlijden nu heel veel mensen, is het mogelijk dat overleden coronapatiënten nog orgaandonor kunnen zijn? (Marjolijn)
"Een belangrijke vraag", meent huisarts Roy Beijaert. "Maar volgens mij is dat niet zo. Als iemand een nier zou willen donoren, dan moet de transplantatie zo snel gebeuren, dat ze dat niet gaan doen als iemand corona heeft. Je ziet überhaupt dat er op dit moment minder transplantaties plaatsvinden, omdat de patiënten anti-immuunmedicijnen na transplantatie moeten hebben, en dan ben je extra vatbaar voor het coronavirus."
Ik zie veel cijfers over het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames. Maar waarom zien we geen cijfers over herstelde mensen? (Jan)
"Dat heeft te maken met de nieuwswaarde. Maar het is ook goed om als je de mensen binnen wilt houden, dan is het goed om duidelijk te maken hoe gevaarlijk het virus is. En ja, ik vind het wel jammer dat we niet over herstel-cijfers horen. Misschien moeten we dat wel gewoon gaan doen", zegt huisarts Roy Beijaert.
Psycholoog Nine Gramberg vindt het ook belangrijk om positief nieuws te brengen. "We zitten allemaal in een moeilijke en onzekere tijd. Goed nieuws helpt ons om de dag door te komen, en hoop te blijven voelen. En al het slechte nieuws, bevestigt juist de angst, zeker als je daar al last van hebt."
Er is gebleken dat het coronavirus ook op dieren overslaat. Hoe zit het met het vlees dat in de winkels ligt? (Karim)
Huisarts Roy Beijaert: "Dat is niet gevaarlijk. Ik zou mij er niet ongerust over maken. Je kent natuurlijk wel het verhaal van de Chinese markt, waar het is ontstaan door het eten van een vleermuis."
Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord terug in het coronaspreekuur.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.