App helpt patiënten tegen vermoeidheid na kanker
- Nieuws
- App helpt patiënten tegen vermoeidheid na kanker
De behandeling van kanker heeft veel verschillende bijwerkingen. Het verlies van haar na een chemotherapie is daar een bekende van, maar dat veel mensen ook last hebben van vermoeidheid is minder bekend. Voor hen is er nu een speciale app, Untire, die patiënten en inzicht biedt in wat energie kost en waar ze nieuwe energie uit kunnen halen.
"De nieuwe app lijkt een beetje op apps die je helpen te stoppen met roken of bijvoorbeeld mediteren. Het biedt je de mogelijkheid om een dagboek bij te houden", zegt Marloes Scheffers in Met het Oog op Morgen. Zij was één van de eerste patiënten in Nederland die werkte met een testversie van de app. Vanaf woensdag kunnen ook anderen de app gratis downloaden.
Extreme vermoeidheid kan mensen jarenlang achtervolgen. Zelfs als ze helemaal genezen zijn van de kanker kunnen ze zich contant moe blijven voelen. Klinisch psycholoog Bram Kuiper is ontwikkelaar van de Untire en vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de bijwerking. "Als wij moe zijn komt het doordat we te laat naar bed zijn gegaan of hard hebben gesport. Dat heeft een aanleiding. Bij kanker duikt de vermoeidheid plotseling op en is het niet altijd gerelateerd aan inspanning. Kankerpatiënten voelen uitputting en het duurt lang voordat ze weer zijn hersteld."
Erkenning
Niet alleen de informatiefunctie van de app wordt op prijs gesteld door patiënt Marloes. Ze vindt vooral de erkenning die ze voor haar vermoeidheidsprobleem krijgt prettig. "Ik zit in een Facebookgroep met mensen die ook uit de kankerfase proberen te komen. Er is gewoon heel veel onbegrip. Als je niet mee kan komen, om welke reden dan ook, dan voelt het al heel gauw alsof je tegen een muur van onbegrip oploopt." De app is volgens Marloes een bevestiging dat ze zich niet aanstelt en groot hoeft te houden. Vermoeidheid na kanker is een echt probleem.
De universiteit van Groningen doet onderzoek naar de app. Die resultaten zijn allemaal nog geheim, maar de eerste verwachtingen zijn positief. "We kunnen in de app al kijken, omdat we wekelijkse metingen doen", zegt ontwikkelaar Bram Kuiper. "We zijn verheugd om te zien dat vermoeidheid afneemt en geluksgevoelens toenemen."