Nederlandse FBI tegen drugscriminelen is het 'paard achter de wagen spannen'
- Nieuws
- Nederlandse FBI tegen drugscriminelen is het 'paard achter de wagen spannen'
Een speciale politie-unit of FBI opzetten om de georganiseerde criminaliteit in Nederland aan te pakken is niet de oplossing, zegt burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen (Noord-Brabant) in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Drugscriminaliteit is al tijden een groot probleem in deze provincie. Boelhouwer: "Het is het paard achter de wagen spannen." De burgemeester staat pal achter de Brabantse gezamenlijke aanpak. "Je moet het niet alleen bij de politie leggen."
Voorzitter van de Nederlandse Politie Bond Jan Struijs pleitte in het AD voor een nationale eenheid, zoals de Amerikaanse FBI om de ontwrichtende drugshandel aan te pakken. Gisteren werd het rapport 'De achterkant van Amsterdam' openbaar. Uit dit rapport blijkt dat in de Amsterdamse drugshandel miljarden euro's rondgaan en de criminelen die eraan verdienen amper een strobreed in de weg wordt gelegd.
Als burgemeester van Gilze en Rijen strijdt Boelhouwer al jaren tegen de ondermijnende drugscriminaliteit in de regio. Juist de samenwerking met gemeente, provincie, Belastingdienst, politie en recherche in een zogenaamde taskforce, werpt vruchten af. "Dit plan is drie stappen achteruit ten aanzien van deze taskforce-aanpak."
Duurt te lang
Volgens Boelhouwer duurt het opzetten van een nieuwe eenheid zoals de Nederlandse Politie Bond wil, veel te lang. "Voordat we dat georganiseerd hebben zijn we weer twee tot drie jaar verder."
Het frustreert de burgemeester dat er in Brabant al tien jaar actie ondernomen wordt tegen de ondermijnende drugscriminaliteit, maar dat de 'hele zaak weer om moet' door een rapport over de staat in de hoofdstad. "Een nationale aanpak is prima, maar dan wel op de goede manier.''
Capaciteit
Naast een capaciteitstekort over de gehele linie, zijn er volgens Boelhouwer twee factoren die ook de taskforce-aanpak bedreigen. "Door de privacywetgeving zijn we nu niet in staat om op een goede manier informatie uit te wisselen met banken."
Criminelen doen het uitsluitend voor geld
Daarnaast is de Belastingdienst enorm uitgekleed de afgelopen jaren, zegt Boelhouwer, terwijl je dáár juist de grote jongens aanpakt. "Criminelen doen het uitsluitend voor geld. Op dit moment hebben we té weinig capaciteit om boven water te krijgen wat er met het criminele geld gebeurt."