Binnenland

11 tips om je bril of contactlenzen te onderhouden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 11 tips om je bril of contactlenzen te onderhouden

[AVROTROS] Miljoenen Nederlanders dragen een bril of contactlenzen. Aangezien die vaak best duur zijn is het van belang om ze in optimale staat te houden. Wat is daarvoor de beste manier? Zelf doen of door een professional? Radar zet 11 tips voor je op een rijtje.

11 tips om je bril of contactlenzen te onderhouden

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt uit cijfers uit 2013 dat 61 procent van de Nederlanders een bril of contactlenzen draagt voor het zien of lezen. Dat aantal is in tien jaar tijd met vier procent gestegen. Het CBS zegt dat er meer vrouwelijke dan mannelijke bril- of contactlensdragers zijn. Ondanks dat een bril de voorkeur geniet boven contactlenzen, kiezen jongeren wel meer voor lenzen. Er zijn ook mensen die zowel lenzen als een bril dragen. Een derde van de mannen met een leeftijd van boven de 75 draagt een gehoorapparaat.

Wees zuinig op je bril

Als je eenmaal een bril of contactlenzen draagt is het raadzaam om daar zuinig op te zijn. "Mensen die elke dag een bril dragen zijn daar zuiniger op dan parttime-brildragers. Dat zijn mensen met lees- en computerbrillen." Dat zegt opticien en oogmeetkundige Ton Juffermans, van EyeTon, die tegenwoordig praktische trainingen geeft aan medewerkers van brillenwinkels. Mensen die net een nieuwe bril hebben zouden eigenlijk na twee weken even langs de opticien moeten lopen om hem weer even af te stellen, de schroefjes aan te draaien en om hem te laten schoonmaken. "De opticien kan met een speciale techniek de schroefjes zo aandraaien dat ze niet losraken."

Je kan niet elk montuur kiezen

Door veroudering veranderen de kromming en de lengte van de ogen, legt Juffermans uit. Het is dus niet ondenkbaar dat je na een aantal jaar een nieuwe bril of nieuwe contactlenzen nodig hebt. "De meeste opticiens zijn ook optometristen. Dat zijn mensen met een hbo-opleiding die in staat zijn dieper in het oog te kijken." Als je een bril nodig hebt kan je niet elk montuur kiezen dat je mooi vindt. "Niet iedere sterkte is geschikt voor elk montuur. Bij een montuur van kunststof heeft de bril een groter draagvlak op de neus. Hij drukt daarom minder in je neus dan de neusvleugeltjes die vaak aan metalen monturen zitten."

Contactlenzen minder geschikt voor computergebruikers

Zit je de hele dag achter je bureau naar een computerscherm te kijken, dan is een bril geschikter dan contactlenzen. Achter een scherm knipper je minder met je ogen. Je ogen worden dan al snel te droog als je contactlenzen draagt. "Daar moet je gedisciplineerd mee omgaan vanwege infectiegevaren. Was dus altijd goed je handen."

Veel reacties uit de achterban van Radar gingen over allerlei doekjes. Zo worden nanodoekjes, brillenpoetsdoekjes, zachte doeken, katoenluiers, stoffen zakdoeken of theedoeken gebruikt. Juffermans adviseert om kant en klare schoonmaakdoekjes te vermijden, net als keukenpapier.

Tips van de expert

  • Maak je bril schoon met een klein druppeltje afwasmiddel waar geen citroen in zit.

  • Hoge temperaturen zijn niet goed voor een bril. Handschoenenkastjes in je auto worden in de zomer heel warm, net als het speciale brillenvakje boven de achteruitkijkspiegel. Hoge temperaturen zijn slecht voor de coating van je glazen en de pasvorm van je bril.

  • Lage temperaturen kan je maar beter vermijden als het montuur van kunststof is. Dat breekt volgens Juffermans bij deze lage temperaturen makkelijker doordat het materiaal stugger wordt.

  • Wil je je bril op- en afzetten? Doe dat dan met twee handen. Het voorkomt verbuigingen aan het montuur.

  • Loop af en toe even binnen bij je opticien voor een check. Die kan hem ook grondig reinigen. Meestal is dat gewoon gratis.

  • Je bril schoonmaken doe je met handwarm water en een zachte schone doek, die niet gewassen is met wasverzachter.

  • Vermijd keukenpapier, daar zit namelijk houtvezel in. Gebruik ook niet van die kant en klare schoonmaakdoekjes. Die hebben een schurende werking. "Niet voor niets krijg je die niet bij de opticien."

  • Soms leg je onbewust je bril met de bolle kant van het glas neer. Vermijd dat.

  • Lenzenvloeistof is niet eeuwig houdbaar, vervang deze dus regelmatig. Kies wel de juiste lenzenvloeistof die past bij de lenzen die jij hebt.

  • Maak het houdertje waar je lenzen in zitten regelmatig schoon.

  • Reinig je handen voordat je je lenzen in en uit doet.

Video niet beschikbaar

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie