5 tips om voldoende slaap te krijgen
- Nieuws
- 5 tips om voldoende slaap te krijgen
Weinig slaap nodig? Word je elke ochtend wakker door je wekker, dan is de kans groot dat je niet genoeg slaapt. In Jortcast #99 geeft slaap-expert Els van der Helm tips voor voldoende slaap.
Waarom je wekker de deur uit moet
Video niet beschikbaar
Je zou bijna zeggen dat er een heus taboe rust op slaap in onze prestatiemaatschappij. Weinig slaap nodig hebben is lofwaardig, veel slapen wordt geassocieerd met luiheid en tijdsverspilling. Hoogst onterecht, vindt slaap-expert Els van der Helm, die naar eigen zeggen wel uren over slaap en wat het met de hersenen doet zou kunnen vertellen. "Wat er gebeurt tijdens slaap is magisch", zegt ze.
Eén van de basisfuncties van slaap is het resetten van je hersenen. Overdag worden je hersenen 'vies', vertelt Van der Helm. Tijdens je slaap worden je hersenen weer schoon. Daardoor functioneren je hersenen ook beter na een nacht slaap. "Als je heel lang wakker blijft, zie je dat er allerlei functies achteruit gaan hollen."
Els van der Helm
Van der Helm is neurowetenschapper en expert op het gebied van slaap. Ze sturdeerde aan de UvA, VU en Harvard Medical School, en is gepromoveerd aan Berkeley (Californië). Ze is oprichter en directeur van Shleep - the sleep company.
Wekker
Heb je echt maar zes uur slaap nodig? Kan, maar dan behoor je wel tot een hele kleine minderheid. "Slechts 1 tot 3 procent van de bevolking heeft zes uur of minder nodig." De meeste mensen hebben zeven tot negen uur slaap nodig. Acht uur is gemiddeld.
5 tips voor voldoende slaap
1. Zorg dat je hersenen op een natuurlijke manier ontwaken. Dat betekent dat je wekker de deur uit moet. Als je een alarm gebruikt om wakker te worden gaan je hartslag en bloeddruk omhoog, terwijl je hersenen in slaap nog met allerlei processen bezig zijn. “Als je computer aan het updaten is, ga je ook niet opeens op de reset-knop drukken.
2. Een goede slaap begint overdag. Zorg voor een actieve dag met voldoende beweging. Veel licht is ook belangrijk, dus ga naar buiten.
3. Zet jezelf een standje lager in de avond. Creëer een routine waarin je het wat rustiger aan doet, minder licht krijgt en ontspant. Zo maken je hersenen melatonine aan, een stofje waar je slaperig van wordt.
4. Help je biologische klok een handje. "Je krijgt de beste slaap als je elke dag rond dezelfde tijd gaat slapen en rond dezelfde tijd opstaat", aldus Van der Helm.