De (on)zin van functioneringsgesprekken: 'Moeten we niet iets anders doen?'
- Nieuws
- De (on)zin van functioneringsgesprekken: 'Moeten we niet iets anders doen?'
Voor velen zal het al in de agenda genoteerd staan: het jaarlijkse functioneringsgesprek op je werkplek. Maar hoeveel meerwaarde heeft het eigenlijk? Professor en bestuursdeskundige Paul Boselie ziet het nut er niet van in. "Moeten we niet iets anders doen?" vraagt hij bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Werkrelatie
"Op papier lijkt het natuurlijk fantastisch dat leidinggevenden en werknemers met elkaar het gesprek aangaan", erkent Boselie. Maar in de praktijk gaat het er anders aan toe. Elk jaar één moment hebben om als leidinggevende en medewerker met elkaar te praten is te weinig. "Een echte goede werkrelatie is natuurlijk doorlopend."
De professor stelt voor om zo'n gesprek vaker te houden, maar dan zonder het bijbehorende beoordelingsformulier. "Dat heeft een positief effect op motivatie, betrokkenheid en onderling vertrouwen. Dat vraagt om een andere manier van omgang."
Positieve bijdrage
"Dit zijn routines waar we ons niet bewust van zijn dat die plaatsvinden." Volgens Boselie is het al jarenlang bekend dat een jaarlijks functioneringsgesprek niet werkt. "Het geeft op geen enkele manier een positieve bijdrage aan het welzijn van de medewerker en ook niet aan organisatieprestaties."
"Als die relatie ontbreekt, kun je jezelf de vraag stellen: waarom doen we dit eigenlijk?" Boselie heeft het antwoord op die vraag. "Het argument om het toch te blijven doen is: als we dit niet doen, kunnen we geen dossier opbouwen."
Massaal overstappen
Boselie pleit voor het beter onderhouden van de werkrelatie tussen leidinggevenden en medewerkers. "Dat heeft een positief effect op motivatie, betrokkenheid en onderling vertrouwen", zegt hij. De professor erkent dat het "intensiever" is dan slecht een keer per jaar een functioneringsgesprek. "Dat is misschien wel de reden dat we niet massaal overstappen."
Het lijkt er echter wel op dat er verandering in zal komen. "We maken een enorme transformatie door", aldus Boselie. "Leidinggeven is echt een vak", voegt hij eraan toe. "Daar kun je leidinggevende en medewerkers op trainen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!