Binnenland
BNNVARA

Spinnen in Nederland: deze soorten kun je allemaal vinden bij jou thuis!

foto: Vroege Vogels/Mariepafoto: Vroege Vogels/Mariepa
  1. Nieuwschevron right
  2. Spinnen in Nederland: deze soorten kun je allemaal vinden bij jou thuis!

Ze hebben prachtige namen, zoals de getijgerde lijmspuiter, de gewone tandkaak, de boomzesoog en de schorsmarpissa. Het zijn allemaal spinnen die je in deze periode overal kunt tegenkomen. Op de struiken in je tuin tot in de verborgen hoekjes in je huis. En zelfs op het toilet! Het is een feest om nu op zoek te gaan naar deze fascinerende achtpotigen. Als je ze kunt vinden tenminste, want de laatste jaren lijkt het steeds slechter te gaan met de spin. Daarover vertelt spinnen-expert Andrea Dekker van Natuurmuseum Brabant in Vroege Vogels.

Spinnentijd met Andrea Dekker van Natuurmuseum Brabant

In Nederland komen zo'n 640 spinnensoorten voor. Het zijn allemaal jagers, alleen verschillen de jachttechnieken nogal. Veel soorten, zoals de kruisspin en de venstersectorspin, maken een wielweb om hun prooi mee te vangen. Zo'n web heeft kleverige struikeldraden, die worden afgewisseld met loopdraden. Blijft er een vlieg of mug in dit draadje zitten, loopt de spin eropaf en doodt het insect met het gif uit haar kaken.

Andere jachttechnieken

De herfsthangmatspin, zoals de naam al zegt, maakt een hangmatvormig web in het lage gras. De spin hangt ondersteboven onder de mat. Als insecten tegen de spandraden aan vliegen, vallen ze vaak op de mat, waar de spin ze door het web heen dood bijt en onder de mat trekt.

De boomzesoog leeft in kleine holletjes waar vanuit spinseldraden naar buiten lopen. Als een prooi die draden aanraakt, schiet de boomzesoog naar buiten. En de tuinrenspin maakt helemaal geen web maar wacht rustig tot prooien langslopen of rent achter ze aan.

Spinnentelling

De spin die het meest wordt gezien in de herfst is de kruisspin. Deze wielweb-bouwende soort is te herkennen aan het witte kruis bovenop zijn lichaam. Bij de Nationale Spinnentelling, die vorig jaar voor het laatst werd gehouden eindige de kruisspin vrijwel altijd op de eerste plek. Andere soorten die vaak worden gezien zijn de grote trilspin, de venstersectorspin, de huiszebraspin, de gewone strekspin en de muurkaardespin.

Waar vind je ze?

Spinnen zoeken kan op allerlei manieren. Je kunt in de tuin zoeken op en tussen planten, onder bladeren, op de grond of tussen stenen. Maar ook in en om het huis zijn spinnen te vinden in hoeken, gaatjes en langs randjes van kozijnen of deuren. Je kunt zelfs in het donker op zoek met een zaklamp op zoek naar nachtactieve spinnen.

De getijgerde lijmspuiter

In Nederland leven veel spinnen in gebouwen. Het gaat om soorten die ooit door de mens zijn aangevoerd en zich in onze gebouwen wel thuis voelen. Zoals de getijgerde lijmspuiter. Deze spin is lichtbruin van kleur, met donker gebandeerde poten en donkere tijgerachtige vlekken op het lijf. De lijmspuiter laat zich vooral 's nachts zien, wanneer hij door huis sluipt op zoek naar een prooi. De soort maakt geen web, maar spuit een plakkerig mengsel over zijn slachtoffers heen, waardoor die geen kant meer uitkunnen.

De valse wolfspin

Sommige spinnensoorten zijn de laatste jaren in opmars in Nederland, mede door klimaatverandering. Zoals de valse wolfspin. Deze grote soort is in 2007 voor het eerst in Nederland aangetroffen. Oorspronkelijk komt ze uit het Middellandse Zeegebied en het vermoeden is dat ze vooral door de mens naar nieuwe plekken wordt vervoerd.

Het is in ons stedelijk gebied inmiddels zo warm geworden, dat deze spin er kan overleven en populaties kan opbouwen. De valse wolfspin is niet agressief, maar komt zij in het nauw dan kan ze ook door een mensenhuid heen bijten. En dat kan flink pijn doen, vergelijkbaar met een wespensteek.

Wespspin

Sommigen noemen hem de tijgerspin, anderen de wespspin. In de jaren 80 stak hij voor het eerst de grens over bij Zuid-Limburg. Nu vind je de geel-zwart gestreepte spin overal in Nederland. De spin is op eigen kracht de grens overgestoken. In relatief korte tijd heeft-ie zich door het hele land weten te verspreiden. En dat valt op. De paar centimeter grote spin heeft namelijk een opvallend uiterlijk. Zijn menu is ook bijzonder: de tijgerspin smult van sprinkhanen.

chevron right
chevron right
foto: Vroege Vogels
Wolfspin

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie