Binnenland
BNNVARA

Uitspraak gerechtshof: etnisch profileren bij grenscontroles door marechaussee mag niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitspraak gerechtshof: etnisch profileren bij grenscontroles door marechaussee mag niet

De Koninklijke Marechaussee discrimineert op huidskleur bij het controleren van reizigers die Nederland binnenkomen. Dat is ongelijke behandeling en mag niet meer gebeuren, oordeelde het gerechtshof in Den Haag deze ochtend. Jurist en activist Mpanzu Bamenga spande samen met mensenrechtenorganisaties Amnesty en ControlAltDelete de zaak en aan en vertelt in De Nieuws BV over de woorden van het gerechtshof: "Dit is een historische uitspraak."

Video niet beschikbaar

"Wat we vandaag hebben beleefd, is de absolute schoonheid van het recht", aldus de jurist, die ontzettend blij is met de uitspraak van het gerechtshof. Zelf werd Bamenga in 2018 uit de rij van Eindhoven Airport gehaald. Na doorvragen bleek de marechaussee op zoek te zijn naar criminelen. "Dat was voor mij een trigger: dit is etnisch profileren en dat mag niet, daar moeten we ons tegen verzetten."

Hij diende een klacht in tegen de marechaussee en die werd gegrond verklaard. Toch besloot hij een nieuwe zaak tegen de Koninklijke Marechaussee aan te spannen. "Ondanks mijn gelijk werd ook gezegd: we gaan ons beleid niet aanpassen. En na jarenlange inzet van mensenrechtenorganisaties die geprobeerd hebben dit te veranderen, hebben we toch besloten een rechtszaak aan te spannen."

Historisch uitspraak

Nu maakt het gerechtshof volgens Bamenga 'de historische uitspraak' door te concluderen dat etnisch profileren verboden is. "Op het moment dat er in risico profielen ras of etniciteit gebruikt wordt, dan is dat verboden." In de praktijk betekent dit dat staande gehouden worden alleen op basis van etniciteit of huidskleur onwettig is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Koninklijke Marechaussee zegt in principe geen gebruik te maken van huidskleur of ras als reden om iemand te controleren, maar dat het wel relevant kan zijn. Het gerechtshof ziet dat anders, die zien geen redelijke rechtvaardiging om dat te gebruiken, in welke situatie dan ook. "Enerzijds kan je niet zeggen: het is niet beslissend, maar wel noodzakelijk. Dat bijt elkaar. Het hof heeft gezegd dat het weldegelijk beslissend is, en dat is dan etnisch profileren", aldus Bamenga.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie