Binnenland
KRO-NCRV

Angela Merkel is een feminist (of ze nou wil of niet)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Angela Merkel is een feminist (of ze nou wil of niet)

Ze is de machtigste vrouw ter wereld, maar ziet zichzelf toch niet als rolmodel voor vrouwen. Maar het lijkt erop dat bondskanselier Angela Merkel, die zich nog nooit echt heeft uitgesproken als feminist, vrouwenrechten de laatste tijd steeds belangrijker gaat vinden.

Video niet beschikbaar

DDR-feminist

Merkel begon haar politieke carrière als minister voor Vrouwen- en Jeugdzaken. Toen werd ze al vaak gevraagd of ze een vrouwenquotum een goed idee vond. "Van een quotum ben ik absoluut geen voorstander, een vrouw die goed is redt het ook zonder", zei Merkel toen.

Merkel heeft meerdere malen gezegd dat ze de kanselier van alle Duitsers is, dus voor zowel mannen als vrouwen. Daaruit blijkt dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen voor haar een vanzelfsprekendheid is. Oud-Duitsland correspondent Margriet Brandsma schrijft dat toe aan haar verleden in het DDR. "Dan valt de muur en wordt ze minister. Ze maakt mee dat het glazen plafond in het Westen veel nadrukkelijker aanwezig dan ze gedacht had. In dat kader is ze wel gaan schuiven. Maar niet openlijk: ze zou zichzelf nooit een feminist noemen."

Rolmodel

Maar dat heeft ze wél een keer gedaan. Althans, ze sloot zich aan bij de definitie van een feminist van Máxima. Tijdens een G20-top werden Merkel, Máxima en Christine Lagarde gevraagd of ze feministen waren. Máxima antwoordde: Feministen zijn voor mij mensen die zeggen dat mannen en vrouwen gelijken kansen moeten hebben. Toen gaf Merkel toe: nou, dán ben ik ook een feminist.

Volgens Brandsma is Merkel voor vrouwen een rolmodel (al is het tegen wil en dank) omdat ze al zo lang zo’n hoge functie bekleedt en zichzelf is gebleven. "Dan kun je in je beleid misschien niet onmiddellijk uitstralen dat je een grote voorvechter bent, maar het feit dat je dat bent en doet en kan, dat vrouwen dat net zo goed kunnen als mannen, dan ben je een rolmodel."

Los van de vluchtelingen

Brandsma noemt een voorbeeld van Merkel die nadrukkelijk voor vrouwen opkomt. Begin dit jaar sprak Merkel op een bijeenkomst van de top van het bedrijfsleven van Duitsland mannen toe. Ze zouden zich niet aan de afspraak hebben gehouden dat 30% van de top van het bedrijfsleven uit vrouwen moet bestaan. ‘Jullie houden er niet van dat de staat zich met jullie bemoeit maar je vraagt er om’, sprak de bondskanselier ze toe. Brandsma: "Dat is een Merkel die je in het begin nooit zo had horen spreken."

Hoewel Merkel zich nooit openlijk voor vrouwenrechten heeft uitgesproken, denkt Brandsma wel dat het deel gaat worden van haar nalatenschap. "In de geschiedenisboeken, los van de vluchtelingen want dat zal ook haar kanselierschap in de nabetrachtingen enorm beïnvloeden, zal staan wat ze betekend heeft voor vrouwen en vrouwenpolitiek. Het is een onderwerp waar ze in het begin geen aandacht voor had, maar wat gaandeweg is ontstaan."

Margriet Brandsma over de Duitse bondskanselier Angela Merkel

Ster advertentie
Ster advertentie