Raisa Blommestijn weg bij ON!: 'Wordt toch nagedacht over journalistieke standaard'
- Nieuws
- Raisa Blommestijn weg bij ON!: 'Wordt toch nagedacht over journalistieke standaard'
Ongehoord Nederland! is een presentatrice armer. Raisa Blommestijn heeft haar vertrek aangekondigd nadat ze, volgens haarzelf, door de voorzitter van de omroep werd gevraagd om haar mening niet meer te delen via sociale media. "Het is een interessante ontwikkeling. Dit betekent dat Arnold Karskens toch nadenkt over een bepaalde journalistieke standaard", reageert Pieter Klok, hoofdredacteur van De Volkskrant, bij Spraakmakers.
Het Mediaforum met Pieter Klok en Wilma Haan
Zwijgen opleggen
"Wij hebben Raisa Blommestijn in haar functie als presentatrice van Ongehoord Nieuws meermaals verzocht om zorgvuldig om te gaan met haar online-uitspraken. Over correct journalistiek handelen kunnen meningen verschillen", zegt omroepbaas Arnold Karskens over het vertrek van de presentatrice. Volgens haarzelf is ze "op het matje" geroepen en is er een "poging" gedaan om haar te "censureren." "Als ik hiermee akkoord zou gaan, verkoop ik mijn ziel", aldus Blommestijn op X. "Ik laat mij door niemand het zwijgen opleggen."
Dat Blommestijn is aangesproken op haar uitspraken vindt Klok veelzeggend. De Volkskrant-hoofdredacteur vindt dat hiermee een signaal is afgegeven van een journalistieke standaard. "Die indruk werd eerder niet gewekt. Het was toch een beetje anything goes op die zender. Alles mag geroepen worden", aldus Klok.
Felheid
"Het kan zijn dat Karskens zelf tot het inzicht is gekomen dat het belangrijk is om er wat normen aan te leggen. Het kan zijn dat Blommestijn dingen heeft getwitterd waar hij het echt niet mee eens is", gaat Klok verder over de eventuele reden. Zo haalt hij Blommestijns "felheid" over de oorlog in Oekraïne aan als voorbeeld. "Het kan zijn dat Karskens daarvan denkt: dit gaat me te ver, al je migratiestandpunten tot daar aan toe, maar hier vind ik zelf ook wat van."
"Je moet een verschil maken tussen je mening uiten en onzin uitkramen", vindt Klok. Ook bij De Volkskrant en NOS Nieuws gelden er richtlijnen voor medewerkers. "Heel basale. We hebben geen protocol aan de muur hangen, maar we spreken wel af met iedereen de basishouding. Overal waar we komen zijn we in het openbaar en dus ook op sociale media. We zijn NOS-journalisten en gedragen ons ook zo. Dat betekent een terughoudendheid", zegt Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur van NOS Nieuws, erover.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!