Rileen werd slachtoffer van datingfraude: 'Dit is het ergste dat mij is overkomen'
- Nieuws
- Rileen werd slachtoffer van datingfraude: 'Dit is het ergste dat mij is overkomen'
Online daten is tegenwoordig dé manier om een romantische partner te vinden. Voor sommige mensen leidt dit tot het ontmoeten van de liefde van hun leven, maar voor anderen eindigt het in een nachtmerrie. In de nieuwste aflevering van Het Misdaadbureau vertelt Rileen Noordermeer hoe ze slachtoffer werd van datingfraude. Wat begon als een prachtige connectie, veranderde in een manipulatief spel waarbij ze tienduizenden euro’s verloor.
#6 - Het Misdaadbureau: Grote liefde blijkt oplichter: ‘Ik maakte tienduizenden euro’s over, mijn wereld stortte in’ (S04) - Het Misdaadbureau
Een nieuwe start
Na 31 jaar besloot Rileen om weg te gaan bij de vader van haar kinderen. "Maar ja, dan woon je op jezelf en het is best wel stil als je de reuring van je gezin kwijt bent. Dus ik ben al na een paar maanden toch op het internet gaan daten, want ik dacht: waar vind ik anders een partner?" Op een gegeven moment kwam Rileen in contact met een man genaamd Pieter Smeekens. "Het contact ging van heel weinig naar steeds meer en meer. (…) Het is heel fijn, want je kan je verhaal kwijt en je krijgt heel veel aandacht. Hij gebruikte veel lieve woorden, het was echt een attente man."
"Daar begint het mee, met een klein bedrag."
Rileen gaf na een tijdje aan dat ze Pieter wilde ontmoeten, maar omdat hij zogenaamd in Maleisië zat kon dat niet. "Hij wilde wel komen, maar hij had even geen geld. Hij kon ook niet aan zijn geld komen." In eerste instantie wilde Rileen geen geld geven. "Nou, toen kreeg ik een mail en hij wist me gewoon zo te raken. Want ik was zijn vrouw en zijn enige liefde en hij had zijn toekomst helemaal op mij gericht. Toen dacht ik van: wat kan mij die €1.200 nou schelen. En daar begint het mee, met een klein redelijk bedrag."
De leugens stapelden zich op
Pieter bleef maar met smoesjes komen waarom hij Rileen niet kon ontmoeten. Op het moment dat Rileen doorkreeg dat er iets niet klopte was het kwaad al geschied. "Het verhaal werd steeds gekker en gekker. Op een gegeven moment dacht ik van: hier klopt iets niet. Maar toen had ik al echt tienduizenden euro’s overgemaakt." Uiteindelijk kwam Rileen er dankzij een vriendin achter dat Pieter nep was. "Ik had een vriendin en die kon aan zijn gegevens komen zodat ze die kon checken. Officieel mocht dat niet, maar op haar werk kon zij dat doen en daar was ik heel blij mee."
Naast de financiële schade was ook de emotionele schade voor Rileen enorm. "Dit is het ergste wat me in mijn leven is overkomen, want je denkt toch dat je een partner hebt. Nou, die heb je dus niet. Je hebt geen geld, je hebt geen toekomstbeeld meer. En dat stort in één klap in, dan moet je de waarheid onder ogen zien."
Nadat Rileen het bedrog had ontdekt is ze naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen. Ook heeft ze aan de bank verteld wat er was gebeurd, maar zij konden niet helpen. "Je hebt alles zelf gegeven. Als er geld ten onrechte van je rekening wordt afgeschreven dan krijg je het wel terug. (…) Maar alles wat ik zelf had overgemaakt kreeg ik niet meer terug."
Honderden slachtoffers per jaar
Volgens Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk is Rileens verhaal helaas geen uitzondering. "Wij krijgen zo’n vijfhonderd meldingen per jaar, dus wij horen het heel vaak. Mensen zijn niet alleen hun geld kwijt, maar ook een illusie armer. Dat is natuurlijk een enorme inbreuk op je privacy. Je hebt allerlei persoonlijke dingen gedeeld, misschien foto’s. Dit is een fraudevorm met veel impact."
Ondanks de heftige dingen die Rileen heeft meegemaakt is ze wel weer gelukkig. "Ik ben gelukkig in de liefde en ik heb een heel mooi leven. Ik zeg ook altijd dat ik hier ben gekomen door alles wat ik heb meegemaakt. Ik wil het als iets positiefs zien, dat uit iets slechts ook iets moois kan voortkomen."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.