De huishoudelijke hulp verdient betere bescherming: 'Rechten stoppen niet bij zwartwerk'
- Nieuws
- De huishoudelijke hulp verdient betere bescherming: 'Rechten stoppen niet bij zwartwerk'
In Nederland hebben maar liefst één miljoen huishoudens een huishoudelijke hulp. Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat ze daarmee ook werkgever zijn. Dat betekent dat de hulp bepaalde rechten heeft, zoals doorbetaling bij ziekte en vakantiegeld. Socioloog David de Kort onderzocht deze grote, maar onzichtbare groep werkenden.
Video niet beschikbaar
Zwartwerken
"Het is een van de grootste groepen werknemers in Nederland, maar we weten er nauwelijks iets over", zegt De Kort. De meeste huishoudelijke hulpen werken achter gesloten deuren en vaak ook zwart. "Dit maakt het erg lastig om zicht te krijgen op deze groep", legt De Kort uit. "Daarnaast heerst er vaak het idee dat zwartwerkende hulpen geen rechten hebben, maar dat klopt niet."
In Nederland geldt de 'Regeling Dienstverlening aan Huis', die huishoudens verplicht om onder andere minimumloon, vakantiegeld, en doorbetaling bij ziekte te bieden. Toch blijkt in de praktijk dat hier nauwelijks aan wordt voldaan. Slechts 10% van de huishoudens betaalt door bij ziekte en nog minder bij vakanties: 7%.
Een eerlijk loon
Hoewel het gemiddelde uurloon van €15 op het eerste gezicht redelijk lijkt, is dat het eigenlijk niet: "Het uurloon wordt bijna nooit verhoogd, wat betekent dat de hulpen er jaarlijks op achteruitgaan", zegt De Kort. Daarnaast ontvangen hulpen zelden extra’s zoals vakantiegeld of pensioen. "Als je dat meerekent, is €15 per uur helemaal niet riant."
Niet altijd migratieachtergrond
Er bestaat een beeld dat veel huishoudelijke hulpen een migratieachtergrond hebben, bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen. Toch toont de survey van De Kort aan dat de meerderheid van de hulpen van Nederlandse afkomst is. "Wat voor beide groepen geldt, is dat ze vaak niet weten wat hun rechten zijn", aldus De Kort.
De campagne "Help de Hulp"
Om de positie van huishoudelijke hulpen te verbeteren, is de campagne Help de Hulp gelanceerd. Op de website helpdehulp.nl staan tips voor huishoudens om hun hulp eerlijker te behandelen. Met de feestdagen in aantocht is het een belangrijk moment om stil te staan bij de rechten van hulpen, vertelt De Kort: "In deze periode worden hulpen vanwege vakanties vaak afgezegd zonder doorbetaling, wat het voor hen een lastige tijd maakt."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.