Wil je een boot kopen? 'Ga niet over één nacht ijs'
- Nieuws
- Wil je een boot kopen? 'Ga niet over één nacht ijs'
Het is misschien wel de beste plek om op een hete dag als vandaag te zijn: dobberend in een bootje. Vanwege het coronavirus vieren we dit jaar vooral vakantie in eigen land en wat is nou een beter alternatief dan iedere dag in je eigen boot te stappen en de mooie Nederlandse plassen op te varen?
Ook Michael Steenhoff van HISWA-RECRON merkt dat boten momenteel erg populair zijn. "We zien dat er heel veel vraag is naar de 'goedkopere' boten in de categorie tot 40.000 euro. Het hebben van een boot is een prettige manier om de vakantie lekker door te komen. Het is fijn om op het water te zijn en mensen herontdekken dat nu."
Video niet beschikbaar
Wat zijn je eisen?
Steenhoff ziet vooral een toenemende vraag naar tweedehands open boten, zoals een sloep. Een boot kopen doe je niet zomaar, want daar hangt vaak een flink prijskaartje aan. Waar moet je op letten als je een eigen boot gaat kopen?
Steenhoff: "Het begint met de vraag wat je met de boot wilt. Wil je gewoon dagjes gaan varen, wil je weekendjes weg of wil je er zelfs mee op vakantie kunnen?" Dan is er ook nog de vraag of je een zeilboot of motorboot wilt en wat je vaargebied wordt.
Begin dus eerst met het opstellen van je eisen. "Betrek je gezin of partner erbij, kijk goed rond in de havens en huur eens een boot waarvan je denkt dat het een optie is. Ervaar het eerst en bepaal dan of je zo’n boot nog steeds wilt", zegt Steenhoff.
Een boot kopen doe je niet zomaar
Als je dat allemaal hebt gedaan, kun je je oriënteren op de markt en kijken wat er te koop is. Steenhoff: '"Denk goed na waar je de boot wilt kopen. Doe je dat bij een bedrijf of met behulp van een makelaar? Met die laatste heb je de meeste zekerheid."
Ga je de particuliere markt op? Dan moet je volgens Steenhoff wel echt verstand hebben van boten en weten waar je op moet letten. "Je kunt altijd nog een expert inhuren. Die kijkt naar de technische staat, de staat van het onderhoud en maakt melding van twijfelachtige dingen. Dan heb je een goed beeld van wat je koopt."
'Ga niet over één nacht ijs', zegt Steenhoff. "Mensen worden vaak verliefd en kopen hem in een opwelling. Denk er daarom echt nog even een nachtje over na en bespreek het in je omgeving met mensen die er verstand van hebben of een zelfde soort bootje hebben."
Je hebt een tweedehands sloep vanaf ongeveer 10.000 euro en kan doorgroeien tot een ton. Steenhoff: "Het hangt net als bij een auto af van het onderhoud en hoe intensief er mee is gevaren. Als je iets wil waar je in kan stappen en weg wilt varen is het 10.000 euro."
Heb ik een vaarbewijs nodig?
Voor sommige boten heb je een vaarbewijs nodig. Dat is ook nog iets om rekening mee te houden. Vanaf een boot die groter is dan vijftien meter of sneller kan dan twintig kilometer per uur, moet je een vaarbewijs hebben. Een vaarbewijs haal je via een (online) cursus van een erkende vaarschool.
En dan heb je die eigen boot, maar waar moet je dan naartoe varen? Volgens Steenhoff zijn we in Nederland gezegend met fantastische vaargebieden. "Van het Biesbosch tot de Maasplassen en van de rivieren tot de Wadden, er is voor ieder wat wils."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.