Binnenland
KRO-NCRV

'Het kabinet slaat willens en wetens adviezen in de wind'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het kabinet slaat willens en wetens adviezen in de wind'

De versoepelingen als 'inschattingsfouten' bestempelen is nog genadig, zegt wetenschapsjournalist Maarten Keulemans bij Spraakmakers. "Er zijn een aantal punten waarbij het kabinet willens en wetens adviezen van wetenschappelijk adviseurs naast zich neer heeft gelegd."

Video niet beschikbaar

Premier Rutte bood maandag excuses aan voor de snelle versoepelingen met hoge besmettingscijfers tot gevolg en erkende dat er 'inschattingsfouten' gemaakt zijn. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans legde voor een analyse in de Volkskrant de afgeschaalde maatregelen naast de adviezen die het OMT aan het demissionair kabinet gaf. En daar bleek behoorlijk wat discrepantie te bestaan.

"Zo waarschuwt het OMT keer op keer expliciet over ventilatie. Vooral met het oog op het openen van discotheken of studentenverenigingen: dan moet de ventilatie op orde zijn. Het woord 'ventilatie' komt er nul keer voor in de persconferentie."

Twee dagen feesten

Rondom feesten en het openen van discotheken, werden meerdere adviezen niet opgevolgd, vertelt Keulemans. "Het OMT zegt: laat mensen niet meerdere dagen feesten met één negatieve test en QR-code, die laten alleen een piekje van de besmettelijkheid zien. Toch besloot het kabinet die tests 40 uur geldig te laten zijn, daar kun je twee dagen mee feesten."

Ook waarschuwde het OMT voor de Delta-variant op basis van de gevolgen die de Britse variant eerder bleek te hebben. "Als je luistert naar hoe Rutte vragen daarover beantwoorde, blijkt dat hij er geen flauw benul van heeft dat de Delta-variant al in Nederland is. Dan heb je je zaakjes echt niet goed op orde."

In de penarie

"Het zijn dit soort dingen waardoor we nu in de penarie zitten", zegt Keulemans. Jongeren nu op hun eigen verantwoordelijkheid aanspreken, vindt Keulemans onterecht en "te makkelijk". "Als je tegen jongeren zegt dat je mag stappen en dansen met Janssen, dan gaan ze dat natuurlijk doen."

"Je weet dat als het uitgaansleven geopend wordt, mensen daarop afgaan en er superverspreidingen plaatsvinden. Mensen gaan niet braaf of een stoeltje zitten."

Jolige sfeer

Volgens politiek verslaggever voor NRC Stéphane Alonso is er "te weinig naar voren gekeken" en was de sfeer rondom versoepelingen al snel jolig. "Dansen met Janssen, Grapperhaus die een liedje zingt - dat zijn allemaal de verkeerde signalen."

Alonso ziet een patroon in hoe Nederlands beleid afwijkt van landen om ons heen. "De rest van Europa draagt al mondkapjes, wij wachten. Er wordt haast gemaakt met vaccineren, wij wachten. En ook nu weer: we zijn de snelste die met zulke verregaande versoepelingen kwamen."

'Beloof geen wonder'

"Niemand verwacht tijdens deze crisis wonderen van het kabinet", vertelt Alonso. "Ik denk dat veel mensen begrijpen en invoelen dat het een lastige positie is. Het probleem is dat er met verregaande versoepelingen wél een wonder beloofd word. Als je daar op terug moet komen, verlies je geloofwaardigheid."

Alonso: "Het blijft merkwaardig dat wij dan toch denken dat dit aan ons voorbij zal gaan, dat denken we wel vaker in Nederland."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Luister naar Stand.nl over de geloofwaardigheid van het demissionair kabinet:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie