Binnenland
NOS

Te kleine rolstoelen en lange wachttijden: nog steeds veel problemen met zorghulpmiddelen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Te kleine rolstoelen en lange wachttijden: nog steeds veel problemen met zorghulpmiddelen

Vier jaar geleden zijn er afspraken gemaakt met onder meer gemeenten en verzekeraars. Maar er zijn nog altijd veel problemen met hulpmiddelen voor mensen die zorg nodig hebben, zoals een te kleine rolstoel of een te korte armleuning. Dat blijkt uit de Hulpmiddelenmonitor van patiëntenorganisaties als Iederin en Patiëntenfederatie Nederland.

Te kleine rolstoelen en lange wachttijden: Nog steeds veel problemen met zorghulpmiddelen

Video niet beschikbaar

"We hebben voor de tweede keer een monitor gemaakt en daaruit blijkt dat nog steeds niet duidelijk is wie het aanspreekpunt is bij de gemeente of bij de leverancier, de wachttijden zijn lang, er zijn problemen met de communicatie, er worden vaak verkeerde hulpmiddelen geleverd of ze zijn niet passend bij de hulpvraag van de persoon", zegt Maaike Ballieux-Hamel, bestuurslid van Iederin, in het NOS Radio 1 Journaal. "Deze monitor is slechter dan de vorige keer. Vooral als het gaat over de ingewikkelde hulpmiddelen waar maatwerk voor nodig is."

Meldingen

In totaal zijn er 700 meldingen binnen gekomen bij de Hulpmiddelenmonitor. "De rapportcijfers van de meldingen zijn slechter dan daarvoor. Mensen die hulpmiddelen nodig hebben om te functioneren in het dagelijks bestaan, om naar hun werk of school te gaan, merken niets van alle goede voornemens van de organisaties die betrokken zijn bij de hulpmiddelen. Dat vinden wij schandalig, daar moet wat verbeteren."

Ingewikkeld

Volgens Ballieux-Hamel zijn processen rondom zorghulpmiddelen erg ingewikkeld ingericht. "Omdat er geen aanspreekpunt is bij de gemeente of zorgverzekeraar, dat was de afspraak, dat mensen in het duister tasten over hoe het met de aanvraag gaat. Het gebeurt vaak dat kinderen al uit hun rolstoel gegroeid zijn voordat ze überhaupt hun rolstoel krijgen."

Landelijk

Patiëntenorganisaties als Iederin willen dat zorghulpmiddelen weer landelijk geregeld worden. "Waarbij de landelijke overheid zich ook echt verantwoordelijk stelt over hoe dit gaat. Het is een mensenrecht, het gaat om de handen en voeten van mensen, om hun deelname in de samenleving. Dit lukt gewoon niet om bij 350 gemeentes te organiseren, de expertise is er gewoon te klein voor", zegt Ballieux-Hamel.

RJN hulpmiddelen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie