Binnenland
AVROTROS

Dance-industrie moet wachten op heropening: 'Flexibiliteit zal overwinnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dance-industrie moet wachten op heropening: 'Flexibiliteit zal overwinnen'

Kinderdagverblijven en basisscholen mogen dan open, maar in veel andere sectoren blijven de deuren gesloten. Het kabinet presenteerde gisteravond een routekaart die Nederland in coronatijd meer houvast zou moeten geven. In plaats van het gehoopte perspectief, zorgt het ook voor een hoop woede en frustratie. Bijvoorbeeld in de clubscene, omdat het nachtleven pas als allerlaatste weer open zal gaan.

Video niet beschikbaar

Clubs staan helemaal onderaan de lijst op de routekaart en dat is uitzichtloos, vertelt Rob Lunenburg, van discotheek Lunenburg in Nijmegen: "Voordat wij weer open mogen moet het aantal besmettingen zo laag zijn, dat duurt nog wel anderhalf tot twee jaar. De hoop 1 oktober weer open te gaan is sinds gisteravond vervlogen."

'Dit houdt niemand vol'

Het grootste probleem is nu dat Lunenburg nog 15 mensen in vaste dienst heeft: "Die worden alle 15 gewoon doorbetaald. Daar is nu geen werk voor en er staat ook 0 euro omzet tegenover. Die kan je in de ww zetten, maar op het moment dat ik open mag heb je ze ook alle 15 nodig. Er gaat een hoop ervaring verloren als ik die mensen ga ontslaan."

Discotheek Lunenburg is sinds medio maart vorig jaar gesloten. "Als op 30 juni de vergoeding voor personeel afloopt, moeten we het personeel ontslaan. Voor ons geldt dat we al lang bestaan en het pand in eigendom hebben, waardoor we het wat langer uitzingen, maar uiteindelijk houdt niemand dit vol en dan kijk ik even naar collega's die minder lang bezig zijn. Zo simpel is het."

Fieldlabs

De discotheekeigenaar vindt dat het kabinet wel meer kan doen om te kijken of ze toch open kunnen: "Ik vind dat ze goed onderzoek moeten doen. Als je ziet dat er bij ons de zaal elf keer per uur voorzien wordt van schone lucht, op een oppervlakte van 400m2, onderzoek dan wat er mogelijk is in plaats van te zeggen hier heb je meer geld. Dat is ten eerste niet voldoende en ten tweede blijf je dan gewoon dicht. We hadden gehoopt aan te mogen sluiten bij het Fieldlab evenementen, maar daar zijn we nog niet voor uitgenodigd.”

Verslaggever Joris Kreugel trok Harderwijk in met Ben Kooyman, centrum adviseur van Heerlijk Harderwijk, waar de cafés ook al maanden dicht zijn.

Video niet beschikbaar

Sociale impact

Ted Langenbach, creatief directeur van de Rotterdamse club Now&Wow, vertelt dat de sluiting van clubs en cafés ook een enorme sociale impact heeft.

"Mensen snakken naar vrijheid, naar veiligheid die ze krijgen binnen de nacht, met name de mensen uit de LHBTQI-scene hebben geen safehouse 's nachts, de coming out of age mensen van 17 of 18 die nog nooit een club hebben gezien, het meet & greet gehalte, het lobbyen voor stageplekken. Het heeft niet alleen financieel enorm veel impact, ook sociaal psychologisch gezien. We horen ook maar constant niet van de overheid wat er wel kan. Je zou kunnen denken aan 200 mensen binnen in eerste instantie en kijken wat er gebeurt, je zou sneltesten kunnen doen. Er zijn ideeën genoeg en dj's staan in de startblokken."

Dance-industrie niet in gevaar

Wat betekent de door het kabinet gepresenteerde routekaart voor de dancescene nu duidelijk is dat de clubs voorlopig nog niet open kunnen? Sander Groet, mede-eigenaar van Club Air, Shelter en de A'dam toren en oprichter van Mysteryland, Milkshake en Amsterdam Open, vertelt dat het vooral uitzichtloos is. "Iedereen knokt, niemand geeft z'n levenswerk op, maar als er geen perspectief is denk ik dat het voor heel veel mensen ophoudt."

Festivalorganisatoren missen een geïntegreerd beleidsplan waar alle ministeries achter gaan staan, zoals burgemeesters, politie, brandweer, zodat festivals kunnen gaan voorbereiden. "Op dit moment wijst iedereen naar elkaar en gebeurt er eigenlijk niks. Er is durf en ondernemerschap voor nodig, ook aan de kant van de overheid. Je ziet filmpjes voorbij komen uit andere landen waar het nachtleven gewoon doorgaat, maar in Europa is het allemaal wel een beetje hetzelfde verhaal."

Het voordeel van de dance-industrie is dat het een hele creatieve industrie is, dus Groet verwacht dat die scene wel snel zal herstellen als alles weer open gaat. "Er zullen ook weer nieuwe producers opstaan. De flexibiliteit en creativiteit zal overwinnen."

De impact van de routekaart op de dancescene

Ster advertentie
Ster advertentie