Ruim 200 gemeenten krijgen grote financiële tekorten
- Nieuws
- Ruim 200 gemeenten krijgen grote financiële tekorten
Gemeenten maken zich grote zorgen over hun financiën. Uit voorjaarsnota's blijkt dat ruim 200 gemeenten vanaf 2026 kampen met grote financiële tekorten, omdat ze dan in totaal 2,5 miljard euro minder krijgen van het Rijk. Het gaat om plannen van het demissionaire kabinet, die waarschijnlijk overgenomen worden door het nieuwe kabinet.
Video niet beschikbaar
Accountantsbureau BDO heeft de voorjaarsnota’s bekeken en concludeert dat 2026 een 'ravijnjaar' wordt voor 80 procent van de gemeenten. Bestuurslid Saskia Bruines van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en wethouder in Den Haag, vertelde in het Radio 1 Journaal dat gemeenten niet al hun plannen uit kunnen voeren. "Onderhoud aan de stad, bouwen van woningen en de energietransitie komen onder druk te staan." Bruines denkt dat er twee opties zijn: minder taken voor gemeenten of extra geld.
Langere wachtrijen
Wethouder Stephanie Onclin in Zaanstad krijgt 30 miljoen minder te besteden en moet moeilijke keuzes maken. "We willen groene schoolpleinen, dat scholen energiemaatregelen kunnen nemen, maar dan moeten we dat wel kunnen financieren." Ook zullen aanvragen misschien minder snel worden verwerkt. "Het kan zijn dat je straks langer moet wachten totdat je je rijbewijs kunt ophalen of dat er langere wachtrijen zijn voor het schoolzwemmen."
Gemeenten kiezen zelf waar ze op bezuinigen, maar volgens Bruines wordt over sommige onderwerpen gezamenlijk aan de bel getrokken. Zo rijzen kosten voor jeugdzorg bij veel gemeenten de pan uit. Daarover wordt gesproken met het Rijk, maar zijn er nog geen toezeggingen gedaan. Bruines en Onclin hopen allebei dat het nieuwe kabinet alsnog besluit om de bezuinigingsplannen terug te draaien.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.