Binnenland
NOSNTR

Lange celstraffen voor Pakistanen die opriepen tot moord op Wilders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lange celstraffen voor Pakistanen die opriepen tot moord op Wilders

De rechtbank in Den Haag heeft twee Pakistaanse mannen veroordeeld tot celstraffen van veertien en vier jaar voor het oproepen tot de moord op PVV-leider Geert Wilders. Verslaggever Mattijs van de Wiel was aanwezig in de beveiligde rechtbank op Schiphol, net als Wilders zelf. De hoogste straf van veertien jaar werd opgelegd aan de 56-jarige geestelijk leider Muhammad Ashraf Asif Jalali, conform de eis van het Openbaar Ministerie. De 29-jarige Saad Hussain Rizvi, leider van de extremistische partij Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), kreeg vier jaar cel.

Video niet beschikbaar

Jalali, die zich in het Engels tot een internationaal publiek richtte, werd door de rechtbank schuldig bevonden aan het oproepen tot geweld met een terroristisch oogmerk. “De volgelingen van Jalali namen zijn oproepen serieus,” aldus de rechtbank. Rizvi werd gedeeltelijk vrijgesproken van het misdrijf met een terroristisch oogmerk wegens onvoldoende bewijs dat hij dit doel nastreefde. Het OM had zes jaar celstraf geëist voor Rizvi, maar de rechtbank besloot tot vier jaar.

Uitvoering van de straffen onwaarschijnlijk

Beide mannen waren niet aanwezig in de rechtszaal, en de kans dat zij hun straf uitzitten is klein. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Pakistan, waardoor het land niet verplicht is om Jalali en Rizvi uit te leveren. Wilders, die wel aanwezig was tijdens de zitting, uitte na afloop zijn tevredenheid: “Ik hoop nu dat de Nederlandse regering ook alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat de betrokkenen hun straf ook zullen uitzitten.” Hij erkende echter dat dit niet eenvoudig zal zijn.

De doodsbedreigingen tegen Wilders kwamen naar aanleiding van zijn aankondiging in 2018 om een cartoonwedstrijd te organiseren waarin deelnemers spotprenten over de profeet Mohammed konden insturen. Dit leidde tot veel verontwaardiging in de islamitische wereld, met name in Pakistan, waar strenge wetten gelden op het gebied van godslastering.

Signaal aan extremisten

Volgens Wilders is de uitspraak een belangrijk internationaal signaal: “Het uitspreken van een fatwa over een parlementariër blijft niet onbestraft.” Een fatwa is een juridisch advies in de islam en kan door gelovigen als een heilige plicht worden gezien om uit te voeren. De veroordeelden hebben nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.

Wilders

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie