Binnenland
NOS

Het Oog brexitpanel bekijkt de brexit van alle kanten

foto: NPO/AFPfoto: NPO/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Oog brexitpanel bekijkt de brexit van alle kanten

Nog 144 dagen en dan is het 29 maart 2019, de dag dat de Brexit een feit moet zijn. In NOS Met het Oog op Morgen praten we tot die tijd met ons vierkoppige brexitpanel.

Nu voor het eerst. De leden stellen zich aan je voor, geven inzichten en inkijkjes in de verschillende meningen rondom brexit en vertellen waar je op moet letten de komende tijd.

Video niet beschikbaar

Wie zitten er in het Oog brexitpanel?

Hugo van Randwyck

Is consultant en woont al meer dan twintig jaar in Londen. Hij was eerder betrokken bij UKIP en is voor een brexit. "Als we een brexit doen, moeten we goed kijken naar de verandering in het hele land. En dan misschien in meerdere fases." Van Randwyck ziet mogelijkheden in aparte handelsverdragen zoals Noorwegen dat doet. Hij stoort zich eraan dat iedereen een eigen agenda heeft en vindt May ongeloofwaardig. Volgens hem is May pro-EU en wil ze dus niet onderhandelen over een echte brexit. Van Randwyck vermoedde al dat de brexit zo zou verlopen. "Het is dramatisch en daar houden Britten van. Die zijn heus niet zo stiff upperlip als wij denken."

Gareth Davies

Britse Nederlander en hoogleraar Europees Recht aan de VU in Amsterdam. Woont 18 jaar in Nederland en heeft meteen na het referendum de Nederlandse nationaliteit aangevraagd. Vindt het hele proces extreem langzaam gaan en daar worden mensen ongeduldig van. Begrijpt waarom mensen voor brexit stemden. Hij denkt dat er op termijn wel een constructieve relatie komt tussen Groot-Brittanniƫ en EU, maar tot die tijd zal er veel schade zijn, die door de zwakste en armste mensen moet worden gedragen. Met zijn familie in Engeland spreekt hij er veel over.

Anna Watts

Universitair hoofddocent Astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam. Ze woont tien jaar in Nederland en wacht nog op de Nederlandse nationaliteit. Vindt de onzekerheid erg vervelend. "Als wetenschapper heb ik zoveel kansen gehad omdat ik overal kon wonen. Samenwerken is heel belangrijk als wetenschapper. Ik wil dat mijn kinderen dezelfde kansen krijgen als dat ik heb gehad." Watts hoopt op het Noorwegen-model, maar ziet liever dat de brexit helemaal teruggedraaid wordt.

Caroline de Gruyter

Europa-correspondent voor NRC en woont in Oslo. "Ik heb ook in Brussel gewoond en daar heb ik de Britten in 15 jaar tijd langzaam uit zien checken. Steeds minder goede mensen sturen, steeds minder goed voorbereid zijn, minder hard lobbyen." Vindt het raar om Britten zo hard over soevereiniteit te horen praten, terwijl dat niet zo absoluut is. "Soms kun je meer macht hebben door samen te werken met anderen. Dat doen de Noren bijvoorbeeld. Die zitten gewoon in Schengen, doen overal aan mee en zijn toch geen EU-lid." Denkt dat nu een datum nadert en de druk wordt opgevoerd, standpunten vloeibaar worden. De Gruyter durft geen voorspellingen te doen, want brexit had ook niemand verwacht. Dus alles kan: nieuwe verkiezingen een nieuw referendum. Als er geen deal komt kan dat wel tot een grote chaos leiden.

Met deze vier panelleden volgen we de brexit

Ster advertentie
Ster advertentie