Falende informatievoorziening vanuit de overheid: 'We laten iedereen maar aanmodderen'
- Nieuws
- Falende informatievoorziening vanuit de overheid: 'We laten iedereen maar aanmodderen'
Energiesubsidie aan zowel de allerarmsten als aan miljardairs en gestolen auto’s die gewoon open en bloot op straat staan: gevolgen van gebrekkige informatievoorziening. Althans, dat zegt regeringscommissaris Informatiehuishouding, Arre Zuurmond. Hij pleit bij Spraakmakers dan ook voor een informatiewet. "Op informatiegebied laten we nu iedereen maar aanmodderen."
Video niet beschikbaar
Moord op Derk Wiersum
Zuurmond noemt als pijnlijk voorbeeld van gebrekkige informatievoorziening de moord op advocaat Derk Wiersum. Zelf is hij in die tijd ombudsman in Amsterdam en klopt er een man bij hem aan. "Deze man had in zijn autozaak een Renault Megane staan. Die stond achter slot en grendel, maar toch kreeg de eigenaar er boetes op van de gemeente." De nummerborden bleken gestolen, de man gaf dit door maar daar werd verder niets mee gedaan. Later bleek dat het nummerbord betrokken was bij de moord op advocaat Wiersum. "De gemeente heeft die autohandelaar meerdere keren aan de lijn gehad en die heeft ze gewaarschuwd", vervolgt Zuurmond. "Ze beseffen zich daar niet dat dit eigenlijk een aangifte is voor een strafbaar feit en dat collega’s bij polities gewaarschuwd moeten worden."
Energiesubsidies
Zuurmond noemt ook een landelijk voorbeeld, namelijk het verstrekken van de energiesubsidies. "We hebben energiesubsidie gegeven, aan alle gezinnen. Omdat de overheid het zo heeft georganiseerd dat ze gezinnen niet kunnen vinden en gericht kunnen werken." Volgens Zuurmond niet alleen een flater, want in België lukte dit wel, maar ook een gemiste kans: "Zo kun je twee dingen doen: of geld overhouden of gezinnen die het nodig hebben nog meer geven. Wij niet, wij gaven de miljonairs in Wassenaar evenveel."
'Beste jongetje van de klas'
Maar hoe komt dat toch? Volgens de regeringscommissaris ligt de macht van deze informatie te veel bij functionarissen. "Ze hebben een te sterke interpretatie van de privacywet. We hebben vaak de intentie om het beste jongetje van de klas te zijn, we willen risicomijdend zijn."
Informatiewet
Als het aan Zuurmond ligt, komt er dan ook zo snel als mogelijk een informatiewet zodat het ministerie van Binnenlandse Zaken dit soort stromen beter kan regelen. "Op informatiegebied laten we nu iedereen maar aanmodderen", stelt Zuurmond. "Informatie moet stromen en er zijn eigenlijk best heel goede middelen om privacy op een hoog niveau te krijgen, maar ondertussen wel de informatie deelt."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.