FNV: mogelijk slachtoffers door mondkapjesgate
- Nieuws
- FNV: mogelijk slachtoffers door mondkapjesgate
De FNV sluit niet uit dat in de afgelopen maanden onder zorgpersoneel mensen zijn overleden door het weigeren van mondkapjes. "Uit de statistieken blijkt dat eenderde van de Covid-besmettingen uit zorgpersoneel bestaat en dat 13 zorgmedewerkers eraan zijn overleden. We kunnen er wel vanuit gaan dat er onnodig slachtoffers zijn gevallen. Daarom is inmiddels ook ander beleid opgesteld", aldus FNV bestuurder Bert de Haas in Dit is de Dag. Hij sluit dan ook zeker niet uit dat de FNV de werkgevers en het ministerie aansprakelijk gaan stellen.
Video niet beschikbaar
Nog steeds geweigerd
Ondanks dat het protocol nu veranderd is, wil dat niet zeggen dat al het verpleegpersoneel nu een mondkapje draagt. De Haas: "Er zijn bij ons nog steeds gevallen bekend waarin werkgevers geen mondkapjes ter beschikking stellen." Het gaat volgens de FNV bestuurder om incidenten, maar het gebeurt toch nog steeds te veel. Hij snapt dat mondkapjes voor cliënten onprettig kunnen zijn, maar veiligheid moet volgens hem altijd prevaleren.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Schaarste
Vrijdag berichtte Nieuwsuur over het mondkapjesbeleid van het RIVM. Gemeld werd dat het beleid om geen mondkapjes te dragen in verpleeghuizen niet alleen gebaseerd was op wetenschappelijk bewijs, maar ook op de toen heersende schaarste. De Haas is hier boos over. "We zijn niet verbaasd dat de schaarste een rol heeft gespeeld bij de argumentatie, maar wel dat het OMT en de regering dat al die tijd ontkend hebben." Volgens de FNV-bestuurder hadden de beide partijen gewoon open en eerlijk moeten zijn.
FNV is verbijsterd dat schaarste een motivering was om zorgpersoneel mondkapjes te onthouden
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.