Deze Dag Toen: De film voor het grote publiek
- Nieuws
- Deze Dag Toen: De film voor het grote publiek
Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 28 december in het jaar 1895, tonen de gebroeders Lumière voor het eerst films aan een betalend publiek.
De 'oohs' en 'aahs' moeten duidelijk hoorbaar zijn geweest in het Salon indien du Grand Café in Parijs. In het keldertje van het café kon het grote publiek eind 1895 voor het eerst kennismaken met een nieuw baanbrekend medium: de film.
De mannen achter de eerste filmvertoning waren de broers Auguste en Louis Lumière. Zij hadden eerder de cinematograaf uitgevonden, een handmatig aangedreven camera en filmprojector.
Op de rol van de cinematograaf stonden tien korte filmpjes die het publiek voorgeschoteld kregen. La Sortie de l'Usine Lumière à Lyon (Het uitgaan van de Lumièrefabriek in Lyon) was de eerste. In een kort stukje film van ongeveer vijftig seconden zag de kijker medewerkers van de fabriek van vader Lumière uit de poort stromen na werktijd.
Succes
In de andere korte films waren nog scènes op het platteland en aan de Middellandse Zee te zien. Wat verhaalopbouw en script betreft stelden de films niet veel voor. Het publiek kwam vooral om bewegende mensen op het witte doek te zien.
De filmvertoning was een succes: na een maand kwamen er al vierduizend mensen per dag een kijkje nemen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.