Wat breng je naar de kringloopwinkel? 'We krijgen zelfs afval met maandverband'
- Nieuws
- Wat breng je naar de kringloopwinkel? 'We krijgen zelfs afval met maandverband'
In coronatijd werden kringloopwinkels overladen met troep. Dat merkte ook Mandy Minnaard van de tweedehandswinkel in Anna Paulowna. In Spraakmakers onderzoekt onze verslaggever hoe het er nu voorstaat en vraagt hij welke spullen we juist wél en vooral niet moeten brengen.
Video niet beschikbaar
'Er zit veel ellende tussen'
Bij kringloopwinkel Hollands Kroon is het een chaos bij het afgiftepunt. "Er zit soms echt ellende tussen", zegt Minnaard. "Laatst nog een heel zakje met huisafval: luiers, maandverband en dingen waarvan je denkt: waarom breng je dat hierheen?"
Toen in coronatijd iedereen zijn huis aan het opruimen was, bezweek de kringloopwinkel bijna onder de troep. Dat is nu minder, zegt Minnaard, maar helemaal afvalvrij zijn de spullen die gebracht worden nog niet. "We merken al heel lang dat het is toegenomen."
Afval kost geld
Afval afvoeren kost geld, en volgens Minnaard proberen sommige mensen om te bezuinigen en brengen het dan naar de kringloop in plaatst van het in de kliko te doen of naar de milieustraat te brengen. "Ze willen bezuinigen en gooien het dan ergens anders neer."
Voor Minnaard zijn de kosten van al dit afval ook hoog. "Per maand moet ik twee gele containers met afval inleveren." Al deze zooi kost veel geld en extra werk. "Het is heel frustrerend", zegt ze, en het gaat ook ten koste van haar werkplezier. "Zodra we zien dat we mensen gelukkig maken, dan zijn we heel blij. Maar met al het afval wordt het ook steeds ellendiger."
Potten en vazen
Goed, afval mag je dus zelf weggooien. Maar waar wordt een kringloopwinkel dan wél blij van? Volgens Minnaard is er altijd grote vraag naar potten en vazen. Ook zijn onbeschadigde en bruikbare spullen welkom. Vanzelfsprekend zit ze niet te wachten op zakken vol troep, maar ook plastic meuk, beschadigde spullen en onvolledige spellen kun je beter weggooien dan naar de kringloop brengen.
Door alle berichtgeving in de media over rommel bij de kringloop, merkt ze ook verbetering. "Sinds alle berichten in het nieuws, zijn mensen beter gaan nadenken wat ze wegbrengen." Nou, bij deze.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!