Binnenland
VPRO

Brengt de coronacrisis ons echt dichter bij een duurzamere samenleving?

foto: Freepikfoto: Freepik
  1. Nieuwschevron right
  2. Brengt de coronacrisis ons echt dichter bij een duurzamere samenleving?

Doordat door corona alles stil kwam te liggen, werd het water helderder, de lucht schoner en leken we de natuur meer te waarderen. Maar brengt de coronacrisis ons echt dichterbij een duurzamere samenleving?

In De Wending worden de ontwikkelingen rondom duurzaam ondernemen besproken met verschillende ondernemers. Ondernemers die door de coronacrisis besloten dat het anders kon en anders moest en zodoende het roer drastisch omgooide.

De Wending 1107

Een duurzame jaarbeurs

Zo vertelt Albert Arp, CEO van de Jaarbeurs, dat ze al langer het idee hadden om de Jaarbeurs te verduurzamen: minder beton en meer groen. Maar door corona kwam dit in de versnelling. "Ik heb al mijn managers de opdracht gegeven om duurzame plannen te maken, zodat we, wanneer we in oktober weer open gaan, meteen allerlei maatregelen kunnen invoeren."

Bovendien willen ze het bij de Jaarbeurs makkelijker maken voor duurzame partijen om bij hen te komen. Arp: "Bijvoorbeeld, door lagere tarieven aan te bieden."

Drik-Jan werkt al 30 jaar bij de Jaarbeurs. Nu staan de hallen al een aantal maanden leeg.

Van DJ tot meubelmaker

Menno van Willigenburg gooide door corona ook het roer om. Eerst croste hij het land door als DJ, en verhuurde hij licht- en geluidsapparatuur. Nu maakt hij duurzame meubels en kisten. Een hele grote omslag is het niet, vindt de meubelmaker: "Het draait allemaal om sfeer."

Hij kwam echt tot een inzicht door de coronacrisis: "Ik moest wel", vertelt hij, "mijn hele branche kwam stil te liggen. En het gaat ook nog wel even duren voordat die weer op gang komt." Tot die tijd maakt hij kisten en meubels. "Ik heb geleerd dat ik ook tijdens extreme veranderingen mijn pad wel vind."

Menno van Willigenburg in zijn meubelwerkplaats. Bron: Inge ter Schure

Video niet beschikbaar

Moeizame verandering

Het is een mooie ontwikkeling. Maar niet alle bedrijven zijn zo progressief. Derk Loorbach, hoogleraar Transitiekunde in Rotterdam, vertelt: “Er lijkt een scheiding tussen bedrijven die in deze crisis duurzaamheid voorop zetten, en bedrijven die duurzaamheid juist in de ijskast zetten omdat er andere prioriteiten zijn.”

"Menselijk gedrag is standvastig", vertelt de hoogleraar, "de gevestigde belangen laten zich niet zo snel veranderen." Maar gelukkig zijn er ook vele uitzonderingen op die regel.

Meer verhalen horen van mensen die door de coronacrisis duurzaam zijn gaan ondernemen? Luister dan de hele uitzending van De Wending hier terug

De Wending - 11 Jul 2020, 14:00 - 15:00

Alles luisteren van De Wending?

Iedere zaterdag in juli wordt er in VPRO's De Wending gesproken met mensen die door de coronacrisis tot het inzicht zijn gekomen dat het anders moet: het roer moest om. Ook is er een expert te gast om de veranderingen te duiden. Alles terugluisteren doe je via een klik op deze knop. Ook is De Wending te vinden via jouw favoriete kanaal of app.

Ster advertentie
Ster advertentie