Het Haringvliet gaat open en dat heeft voor- en nadelen
- Nieuws
- Het Haringvliet gaat open en dat heeft voor- en nadelen
Jarenlang was het Haringvliet hermetisch afgesloten van de zee, maar dat gaat binnenkort veranderen. Dan gaan de sluisdeuren een heel klein stukje open. Trekvissen kunnen er dan weer door en daardoor komen er weer meer trekvogels in het gebied.
Achttien jaar geleden nam de regering het besluit dat er in het zoete Haringvliet in Zuid-Holland ruimte moest komen voor vissen als zalm en haring.
Verslaggever Joris van de Kerkhof sprak met Bas Roels van het Wereldnatuurfonds
In het begin van de jaren 70, toen in het kader van de Deltawerken de sluizen kwamen, verdwenen deze vissen uit het Haringvliet. Natuurorganisaties zijn blij dat bijvoorbeeld de zalm vanuit de zee straks weer helemaal naar de Alpen kan zwemmen om daar te paaien.
Lage waterstand
Wanneer precies de sluizen op een kier gaan, is overigens nog niet duidelijk. Door de lage waterstand van de rivieren heeft Rijkswaterstaat het openen van de sluizen voorlopig uitgesteld.
Dat uitstel vindt Bas Roels van het Wereldnatuurfonds wel logisch. Zo is het ook afgesproken in het kierbesluit. Als het water te laag staat, gaan de sluizen niet open. Hij is daarom niet bang dat er van uitstel afstel komt.
Straks zie je alleen maar natuur
De samenwerkende natuurorganisaties zijn trots op het nieuwe natuurgebied. In het Haringvliet komt namelijk een eiland van zes hectare. Dat eiland wordt nu aangelegd. Grote vrachtwagens storten duizenden kilo's zand in het water.
"Straks zie je alleen maar natuur", zegt boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten. Hij wil er wel vergif op innemen dat er in april volgend jaar visdieven broeden.