Binnenland
WNL

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: 'Hebben kennis voor bouw onderzeeërs niet in huis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: 'Hebben kennis voor bouw onderzeeërs niet in huis'

Oud-ambassadeur in Parijs Ed Kronenburg vindt niet dat de nieuwe onderzeeërs voor Defensie koste wat het kost in Nederland gebouwd moeten worden. "Mijn uitgangspunt zou zijn: je moet de beste boot nemen. Veiligheid is het allerbelangrijkste", zegt Kronenburg in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Na bijna tien jaar hakt het demissionaire kabinet vrijdag de knoop door over wie de nieuwe Defensie-onderzeeërs mag gaan bouwen. Volgens De Telegraaf gaat de Franse Naval Group met de megaorder aan de haal, waardoor het Zweedse Saab, dat samenwerkt met de Nederlandse scheepsbouwer Damen, en het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems het nakijken hebben.

Volgens De Telegraaf is er een sterke Franse lobby opgetuigd om de order in de wacht te slepen. Tegenstanders benadrukken dat Naval deels in staatshanden is, waardoor er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Met de bouw van de nieuwe onderzeeërs zou zeker 4 miljard euro gemoeid zijn.

'Kennis niet in huis'

De Nederlandse scheepsbouwer Damen haalde onlangs andere opdrachten binnen van het ministerie van Defensie, maar zou ook dolgraag de onderzeeërs bouwen. Kronenburg vindt niet dat de opvolgers van de verouderde Walrus-onderzeeboten per se op eigen bodem gebouwd moeten worden.

"Ik denk niet dat wij als Nederland eropuit zijn om zelf weer onderzeeërs te kunnen gaan bouwen. Dat hebben we gekund, maar we hebben de kennis niet in huis. We gaan die nu ook niet opnieuw opbouwen", zegt oud-topambtenaar Kronenburg. "Het zou kunnen dat Damen dat wel voor ogen heeft, maar dit is een eenmalige opdracht voor vier schepen. Ik denk dat die schepen heel goed kunnen worden gebouwd in Frankrijk, Duitsland of Zweden."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Nederland heeft aangekondigd ook nieuwe fregatten te gaan bouwen. "Dat zouden we wel heel goed hier kunnen doen, bij Damen bijvoorbeeld. Laten we ons daarop concentreren", vindt Kronenburg. "Ik denk dat we in Europa niet allemaal hetzelfde moeten doen. Laten we kijken naar 'wie doet wat?', zodat we over de hele breedte de zaken krijgen die we nodig hebben om onze defensie op te bouwen."

Hij benadrukt: "Mijn uitgangspunt zou zijn: je moet de beste boot nemen. Veiligheid is het allerbelangrijkste." Het gaat dan niet alleen om de boot zelf, maar ook om de techniek die ervoor moet zorgen dat de onderzeeërs onzichtbaar door de wateren kunnen varen. "Als Nederlandse betrokkenheid mogelijk is, des te beter. Maar dat mag niet het uitgangspunt zijn."

Kostenplaatje valt hoger uit

Kronenburg denkt dat het kostenplaatje voor de bouw van de onderzeeërs hoger uitvalt dan de 4 miljard euro waarover wordt gesproken. Daar komen nog miljarden bovenop voor het onderhoud, zegt hij. "De schepen gaan, als je het goed doet, zo'n dertig jaar mee." Hij zou het goed vinden als een Nederlands werf het onderhoud kan doen. "Het zou mij niet verbazen als Damen betrokken wordt."

Overigens moet de bouw van de onderzeeërs gebeuren door een partij met een grote bestaanszekerheid. "Je moet tijdens de levensduur van de onderzeeërs zeker weten dat je over die periode ook reserveonderdelen kan krijgen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie