Binnenland
NOSNTR

Hoe moet het nu verder met het coronabeleid nu het kabinet is gevallen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moet het nu verder met het coronabeleid nu het kabinet is gevallen?

Nadat het kabinet vandaag viel als gevolg van de toeslagenaffaire, laten de bewindslieden vooral veel vragen achter. Hoe moet het immers verder met het coronabeleid? Een goed aanpak is hard nodig, het lijkt er namelijk op dat de Britse variant van het Coronavirus al snel de dominante variant zal zijn in Nederland.

Goede timing is het besluit van het Kabinet zeker niet, de bewindslieden treden namelijk af te midden van een pandemie. Zo zei Marion Koopmans als dat het zelfs de slechtste timing mogelijk betreft. Daar is Ernst Kuipers het daar deels mee eens. “Ik ben ervan overtuigd dat het demissionair kabinet daadkrachtig kan handelen. Zo nodig moeten besluiten alsnog snel genomen kunnen worden, dat kan gewoon en moet gewoon doorgaan”, vertelt Kuipers in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Britse variant verspreidt nu al snel

Kuipers heeft zitten rekenen en komt tot de conclusie dat de Britse variant van het coronavirus al sinds november in Nederland is. Sterker nog, als het virus net zo heftig om zich geen gaat slaan, zullen we medio maart de dominantie pas zien van de nieuwe variant van het coronavirus.

“Op dit moment is de inschatting dat zo’n drie tot vijf procent van de mensen besmet is met de nieuwe variant. Daarnaast zijn nu zo’n 140.000 mensen besmet met de nieuwe variant van het virus. En gelukkig daalt de R-waarde langzaam. Maar als je de waarden van Groot Brittannië en Ierland op ons land projecteert, dan zou het kunnen dat in maart al de Britse variant de overhand zou kunnen krijgen”, vertelt Kuipers verder.

Maar die berekening wordt natuurlijk gemaakt op basis van aannames. Kuipers vindt het dan ook belangrijk dat er beter zich komt op de nieuwe variant middels onderzoek zoals dat wordt uitgevoerd in Lansingerland. Het zou echter kunnen dat de Britse variant al veel verder verspreid is in Nederland dan tot nog toe werd aangenomen. Kuipers hoopt dan ook dat er snel aangepakt gaat worden met nieuwe en strengere maatregelen.

Strengere maatregelen nodig

“We moeten dus ondanks de val van het kabinet nog steeds snel kunnen aanpakken. We moeten daarom een aantal dingen doen. We zullen dus in de eerste plaats het virus goed in beeld moeten krijgen, we moeten daarna erop inzetten dat we mensen die positief getest zijn op de nieuwe variant in quarantaine plaatsen. Daarnaast moeten we de instroom van mensen proberen te beperken en tot slot proberen zo snel mogelijk vaccineren en strengere maatregelen instellen”, vertelt Kuipers.

Ook Amrish Baidjoe, microbioloog en veld-epidemioloog, ziet dat het virus snel om zich heen slaat. Hij zat op vrijdag bij een meeting van de WHO, die ziet dat de besmettelijker variant van het coronavirus wereldwijd al snel om zich heen slaat. Vanuit de wereldwijde gezondheidsorganisatie wordt er daarom ook nadrukkelijk geadviseerd om snel met strengere maatregelen te komen.

Baidjoe heeft veel ervaring als veld-epidemioloog en legt uit dat het demissionaire kabinet niet achterover kan hangen te midden van de coronapandemie. “Ik denk dat we ons wel gelukkig mogen prijzen met het feit dat we naast het kabinet ontzettend veel andere organen hebben als de GGD, het RIVM en een groot netwerk aan mensen in de gezondheidszorg. Zij blijven staan en blijven gewoon hun werk doen. Het grootste risico is dat het Kabinet wel verantwoordelijk is voor een crisis-structuur. Beslissingen blijven nu nog even liggen en dat brengt wel een risico met zich mee”, vertelt Baidjoe.

Er moet wat de microbioloog serieus worden overwogen om een onafhankelijke crisisstructuur op te tuigen, zodat er nog steeds beslissingen kunnen worden genomen. “We kennen die natuurlijk al wel, bij enorme vuurwerkrampen of bij dijkdoorbraken zijn er zulke crisistructuren al in de stelling. Die moeten we nu ook hebben voor deze coronapandemie. Dan heb je ook meer controle over de hele linie en voorkom je dat de huidige crisis een politieke kwestie gaat worden. Het is gevaarlijk om de coronapandemie te gebruiken als campagnepunt”, sluit Baidjoe af.

N&C Baidjoe

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie