Hoge werkdruk, lage lonen: Ziekenhuismedewerkers leggen op 16 maart het werk neer
- Nieuws
- Hoge werkdruk, lage lonen: Ziekenhuismedewerkers leggen op 16 maart het werk neer
Ziekenhuismedewerkers in Nederland kampen met een te hoge werkdruk en te lage lonen. In eis voor een betere CAO wordt daarom op donderdag 16 maart in 64 ziekenhuizen in Nederland het werk neergelegd. “We moeten de zorg overeind zien te houden,” vertelt Annelie Buter, operatieassistent in het ziekenhuis Gelre in Apeldoorn, in 5 Dagen.
Wanneer Annelie in de gele NPO Radio 1-bus van 5 Dagen aanschuift, heeft ze er al een lange werkdag op zitten. Ze heeft haar werkkleding nog aan, want ze kan tot de volgende ochtend worden opgeroepen. “Ik ben lichamelijk en fysiek fit, dus ik kan het goed volhouden. Maar dat geldt niet voor elke collega. Er is gewoon een hoog verzuim”, vertelt ze.
De werkdruk in de zorg is enorm, met lange dagen en een tekort aan medewerkers. Daarom leggen Annelie en vele andere ziekenhuismedewerkers in Nederland op 16 maart het werk neer. Dit in eis voor een betere CAO.
De zorg kan niet staken
Dat wil zeggen: er worden deze dag zogenaamde ‘zondagsdiensten’ gedraaid, maar de spoedeisende zorg gaat door. “Het is ook geen staking, laten we wel wezen. Als je staakt, dan doe je niks. De zorg kan niet staken. De zorg is altijd bezig voor patiënten”, vertelt anesthesiemedewerker Jan Willem Nieland van Isala in Zwolle. Hij is ook lid van het actiecomité. “Als je nou alleen al kijkt naar wat er aan uitingen in het ziekenhuis hangt, bijvoorbeeld spandoeken. Dat doet mij al helemaal goed.”
Ook Jan Willem vindt de waardering voor het werk te laag. “Het zijn allemaal hoogopgeleide mensen die hun werk doen, maar niet alleen voor applaus. Met applausen kunnen zij niet hun huur of boodschappen betalen.”
Van algemeen naar UMC
Met deze actiedag hoopt het zorgpersoneel van de algemene (perifere) ziekenhuizen een betere CAO te krijgen met een loonsverhoging van 10 procent, zoals in de UMC’s (Universitair Medisch Centrum) al het geval is. “’Werkt de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) niet mee, dan gaan we allemaal werken in een UMC’. Dat soort slogans zijn er nu landelijk in ziekenhuizen leesbaar,” vertelt Annelie. “Dat gevoel snap ik heel erg goed, dat collega’s zo denken. Want hoezo zou je in een UMC wel 10 procent loonsverhoging kunnen krijgen, en in een perifeer ziekenhuis niet?”
Een leeglopende zorg
De urgentie is hoog, want niet alleen stappen veel ziekenhuismedewerkers uit de zorg, ook komen er weinig nieuwe collega’s voor in de plaats. Het aantal inschrijvingen voor de opleiding tot verpleegkundige is dit jaar met 18 procent, ten opzichte van vorig jaar, het hardst gedaald van alle opleidingen.
“In de toekomst moet er ook zorg zijn”, vertelt Jan Willem. “Op het moment dat mensen nu afknappen, niet betaald worden, en weglopen uit de zorg, dan heb je straks die jongeren en die hoeven niet meer naar de zorg.” Een ziekenhuis zonder zorgmedewerkers is geen ziekenhuis, zegt ook Annelie.
Annelie heeft hoop op een goede uitkomst van de stakingen. “Ik hoop dat de vakbonden en de NVZ met elkaar weer rond de tafel gaan. En dat er een écht overleg gepleegd gaat worden. En dat er een CAO komt voor al die zorgmedewerkers, want die 200.000 zorgmedewerkers verdienen dat ook, een goede CAO.” Als dat met deze actiedag niet lukt, zullen er meer actiedagen komen, zegt Annelie daar nog over.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.