Wat doen weerpresentatoren zelf voor het klimaat?
- Nieuws
- Wat doen weerpresentatoren zelf voor het klimaat?
Nooit meer met het vliegtuig? Van het gas af? En hoogstens een elektrische auto? De klimaatveranderingen nopen steeds meer mensen tot maatregelen. Hoe is dat als je dagelijks bezig bent met het weer?
De vier weerpresentatoren van de NOS vertellen in een nieuw boek over hun persoonlijke visies op de opwarming van de aarde. Bij NOS Met het Oog op Morgen vertellen ze op welke manier ze zelf wat doen voor het klimaat.
Video niet beschikbaar
Gerrit Hiemstra
"Wij hebben besloten een nieuw huis te bouwen. We hadden ons verdiept in co2-uitstoot en dan blijkt dat je heel goed een huis kunt bouwen met materialen die co2 vastleggen. Ons huis is van hout en de muren zijn van kalkhennep. Daarmee leg je co2 vast want dat wordt dan niet verbrand."
"Verder probeer ik minder spullen te kopen en vegetarisch te eten. Ook heb ik een elektrische auto. Dat was wel een dingetje want ik ben een enorme auto-liefhebber. Ik moest even een knop omzetten. Nu zie ik in dat traditionele auto's eigenlijk oude techniek zijn als je kijkt wat er kan met een elektrische auto."
Marco Verhoef
"Een elektrische auto is een behoorlijke investering en die kan de firma Verhoef helaas niet trekken. Er komt vast een moment dat het wel kan, maar je moet gewoon doen wat je kunt. Als ik met mijn benzineauto een op twintig kan rijden, doe ik toch ook aardig mijn best?"
"Ik vind het een sport om zo lang mogelijk te rijden met een tank. Dan rijd ik wel een beetje als een natte krant, dat wel. Het allermooiste zou natuurlijk zijn als het gewoon niet duurder zou zijn om elektrisch te rijden."
Peter Kuipers Munneke
"Ik ben me gaan verdiepen in de hoeveelheid co2 die ik uitstoot en dan krijg je langzaam inzicht in hoeveel je verbruikt. Dat wordt het ook een sport om er zoveel mogelijk in te snijden. Maar je kunt niet verwachten dat iedereen dat doet. Daarom moet je iets wat niemand begrijpt, co2, omzetten in iets wat iedereen begrijpt en dat is geld. Dan hoeven dingen niet duurder te worden, maar kun je mensen verleiden om keuzes te maken die minder co2 verbruiken."
Willemijn Hoebert
"Ik vind: 'practise what you preach'. We hebben een energieneutraal huis gebouwd. Er zitten behoorlijk wat wassen neuzen aan. Bijvoorbeeld met de groene hypotheek, daarmee kun je korting krijgen op je gewone hypotheek. Maar die korting kregen wij niet omdat onze kleine aannemer geen duur keurmerk had. Ondanks dat hij gewoon duurzaam materiaal inkocht. Het klinkt allemaal heel erg leuk maar in de praktijk wordt het je op sommige vlakken nog onmogelijk gemaakt."