Help de dieren rondom je huis met een mini-bijenburcht
- Nieuws
- Help de dieren rondom je huis met een mini-bijenburcht
We hadden al nestkasten voor mezen en ‘bijenhotels’ voor metselbijtjes. Maar nu is er nóg een manier om dieren rond het huis welkom te heten. Met een bijenburcht van zand en leem kan je wilde bijen die in de grond willen nestelen, een handje helpen.
Video niet beschikbaar
364 soorten bijen
Zeg nooit zomaar bij tegen een bij! Naast de welbekende honingbijen van de imkers, die met duizenden tegelijk in kasten leven, zijn er in ons land nog zo’n 364 andere bijen. Die leven bijna allemaal solitair, dus niet in volken.
Een klein deel daarvan bouwt nestjes in muren, bomen of soms dus in bijenhotels. Door een blok hout met (gladde!) gaatjes, of een bundel riet of bamboestokjes aan te bieden, kan je die solitaire bijen woonruimte bieden.
Bijenhol
Maar het merendeel van de solitaire bijen in ons land bouwt een nest in de grond. Dat is niet altijd makkelijk, in ons aangeharkte land, waar bovendien zoveel stikstof uit de lucht komt dat ieder stukje kaal zand bijna direct vol groeit. Daarom bedachten bijenliefhebbers in Utrecht de bijenburcht. Naast de gebruikelijke blokken hout met gaatjes en bossen bamboestokjes, bestaat die burcht ook uit een mengsel van zand en leem: lekker stevig, zodat gravende bijtjes hun holletjes niet meteen zien instorten!
foto: Vroege Vogels
Niet eng
Van solitaire bijen heb je – net als van honingbijen, zolang je je rustig gedraagt – helemaal niets te vrezen. Solitaire bijen leven zoals de naam al zegt in hun uppie en hebben dus geen koningin of een volk te verdedigen. Steken doen ze hooguit als je ze vast probeert te pakken. (maar waarom zou je dat doen?)
Doe-het-zelf
Het maken van een bijenburcht is simpel! Op de site van Utrecht Natuurlijk staat een instructie. En woon je in de buurt van Utrecht, dan kan je bij de gemeente ook een bak zand-met-leem halen, voor het beste resultaat.
Bijenburcht
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.