'Oranjevrouwen kunnen binnen nu en tien jaar wereldkampioen worden'
- Nieuws
- 'Oranjevrouwen kunnen binnen nu en tien jaar wereldkampioen worden'
[NOS] De Nederlandse sportkranten werden deze dagen gedomineerd door vrouwen. Natuurlijk door de voetbalsters, die verrassend de Europese titel veroverden, en door Dafne Schippers en haar bronzen medaille bij de WK atletiek. In het Sportforum worden beide prestaties besproken.
Sportforum op NPO Radio 1
In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek. Dit keer zaten journalisten Willem Vissers (de Volkskrant), Jeroen Kapteijns (De Telegraaf) en Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) aan tafel. Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.
De massale belangstelling op televisie - tijdens de finale keken er op het hoogtepunt ruim vijf miljoen mensen - en de opkomst bij de huldiging van de Oranjevrouwen in Utrecht zeggen genoeg: vrouwenvoetbal leeft als nooit tevoren.
Volgens de Volkskrant-journalist Willem Vissers bewijst dit toernooi dat voetbal in Nederland met afstand de grootste sport is. "Toen Oranje tweede werd op het WK in 2010 stonden er bij de huldiging in Amsterdam zo'n achthonderdduizend mensen. Er is behoefte aan succes in deze sport."
"De enorme belangstelling geeft aan dat voetbal altijd een volkssport zal zijn", voegt Marco Knippen van het Noordhollands Dagblad toe. "En ze hebben op dit toernooi het beste voor het laatst bewaard", doelt hij op de finale tussen Nederland en Denemarken.
Zo goed als de Verenigde Staten en Japan zijn we nog niet, maar deze ploeg schurkt tegen de top aan
Jeroen Kapteijns, journalist van De Telegraaf, genoot van de fysieke kracht van Oranje. "Mooi om te zien dat er ook beuken werden uitgedeeld. In het verleden vond ik het vrouwenvoetbal nogal steriel."
Dankzij de titel in eigen land zal Nederland de mondiale top-10 binnenstormen. Vissers denkt dat er nog meer mogelijk is.
"Zo goed als de Verenigde Staten en Japan zijn we nog niet, maar deze ploeg schurkt tegen de top aan. Oranje kan tussen nu en pak 'm beet tien jaar wereldkampioen worden."
Wrange conclusie
Vissers, die het toernooi van dichtbij heeft gevolgd, doet zijn uitspraak mede op basis van de goed verzorgde opleidingen in Nederland. "Bij de mannen is dat ook wel zo, maar daar is de concurrentie groter. In Bulgarije bijvoorbeeld, daar staat het vrouwenvoetbal nog in de kinderschoenen. Maar onze mannen verliezen daar."
Daarbij moet volgens Knippen wel de wrange conclusie worden getrokken dat de succesvolle Nederlandse vrouwenploegen hun voedingsbodem niet meer in eigen land hebben. "Kijk ook naar handbal en volleybal. Vrouwen gaan naar sterke clubcompetities in het buitenland. En vanuit daar zie je dat een nationaal team zich ook begint te ontwikkelen."
Vlak na de dolle feestvreugde in Enschede sprintte Dafne Schippers bij de WK atletiek in Londen naar een bronzen medaille. In het Sportforum gaat het naast die knappe prestatie ook over het gespierde lijf van de Utrechtse.
Er kan bij Dafne Schippers niet veel gespierdheid meer bij. Je zal op een gegeven moment ook moeten toewerken naar souplesse.
Volgens Knippen is die spierkracht het gevolg van de aanpak van haar nieuwe coach Rana Reider. "Er zit ook een bovengrens aan. Aan het begin van het seizoen dacht ik ook: dit verklaart haar ogenschijnlijk mindere snelheid."
De atletiekverslaggever noemt Schippers "qua spierkracht een mannelijke loopster onder de vrouwen", en twijfelt of deze aanpak lonend is voor de langere termijn. "Er kan niet veel gespierdheid meer bij. Je zal op een gegeven moment ook moeten toewerken naar souplesse.''