Binnenland
WNL

Moeten we leren leven met covid-19? ‘Vroeg of laat komt iedereen aan de beurt’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we leren leven met covid-19? ‘Vroeg of laat komt iedereen aan de beurt’

Dagelijkse opsommingen met het aantal besmette personen, een wattenstaafje in je neus voordat je op vakantie gaat. Ook deze zomer houdt covid-19 de wereld in de ban. En dat roept de vraag op of we niet moeten leren leven met het virus. Vroeg of laat ontkomt niemand eraan, zegt Jeroen van der Hulst, internist infectioloog bij het Jessa ziekenhuis in Hasselt in WNL Op Zaterdag.

Video niet beschikbaar

Deltavariant

Lange tijd was er de hoop dat het virus getemd kon worden. De deltavariant slaat die illusie aan diggelen. Niet alleen vanwege de besmettelijkheid, maar ook omdat hij eveneens gevaccineerden besmet. “Je kunt besmet raken waarbij je toch veel virusdeeltjes aanmaakt, waarmee je anderen kunt besmetten.”

En dat is een fikse tegenvaller op de oh zo gehoopte groepsimmuniteit. Tot voor kort was het beleid er vooral op gericht om dankzij vaccinaties het virus af te remmen, totdat het geen kans meer zag om anderen te besmetten. “Maar de nieuwe deltavariant is zo besmettelijk dat vroeg of laat iedereen aan de beurt komt.”

Reflex

En nu de vaccins er zijn, wordt het tijd om dat te accepteren, zegt de internest infectioloog in Belgische dienst. Ook tegen de deltavariant biedt een vaccin namelijk vrijwel volledige bescherming tegen ziekenhuisopname. “Het rondgaan van het virus onder mensen die gevaccineerd zijn, is niet erg.”

Ondanks het besef dat iedereen vroeg of laat aan de beurt komt, blijven de coviddagkoersen de belangrijkste graadmeter binnen de samenleving. Toen de besmettingen omhoog liepen nadat de horeca en het nachtleven heropenden, besloot het kabinet alsnog op haar schreden terug te keren. En dat terwijl de ziekenhuisopnames niet significant stegen. Van der Hulst vermoedt dat het een reflex is, gebaseerd op de pre-vaccinperiode. En daar moeten we volgens de medicus vanaf.

Zo’n superspread-week hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. “In België zijn de regels strenger en daar liggen veel minder mensen in het ziekenhuis. Dat lijkt misschien heel voordelig en gunstig, maar dat is de korte termijn. Je moet twee stappen doordenken: er komt een najaar aan, dan vindt er een veel grotere verspreiding plaats en dan kloppen mensen vroeg of laat aan de deur. Dan kan het best goed zijn om het geleidelijk te laten doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie