Hoe levensvatbaar zijn uitkomsten onderhandelingen Oekraïne en Rusland?
- Nieuws
- Hoe levensvatbaar zijn uitkomsten onderhandelingen Oekraïne en Rusland?
Na twee weken zitten de delegaties van Oekraïne en Rusland weer aan de onderhandelingstafel. De vijfde vredesonderhandeling vindt plaats in Turkije en dat is een grote overwinning voor Oekraïne, zegt expert Olga Burlyuk in EenVandaag.
Video niet beschikbaar
Tijdens de onderhandelingen in Istanbul is al vooruitgang geboekt, meldt het Russische ministerie van Defensie. Het belooft een drastische vermindering van vijandelijkheden in de richting van de Oekraïense hoofdstad Kiev en de stad Tsjernihiv.
Neutrale status voor Oekraïne
Op haar beurt stelt Oekraïne voor om af te zien van het NAVO-lidmaatschap en om een neutrale status aan te nemen. Daarnaast wil het land dat Turkije een belangrijke rol krijgt bij het leveren van veiligheidsgaranties.
Ook Polen, Canada en Israël kunnen volgens de Oekraïense delegaties een rol spelen bij een akkoord daarover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
Vergiftiging
Maar hoe optimistisch is deze uitkomst van de onderhandelingen? Docent externe relaties aan de Universiteit van Amsterdam Olga Burlyuk is verrast. "Het was eerst uitgesteld van gisteravond naar vandaag en we hadden natuurlijk dat verhaal over die vergiftiging. Dus er was geen reden om optimistisch te zijn, maar nu komen ze met voorstel naar buiten", vertelt ze.
Gisteren kwam het verhaal naar buiten dat Oekraïense onderhandelaars tijdens een eerdere ronde mogelijk vergiftigd zijn. Oekraïne zegt zelf dat het wat anders was, maar vandaag nam de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken toch het zekere voor het onzekere. Hij onderhandelt zelf niet mee, maar hij zei dat hij iedereen aanraadde 'om tijdens de onderhandelingen niets te eten of te drinken en bij voorkeur geen enkel oppervlak aan te raken'.
Steun van parlement nodig
Burlyuk benadrukt dat het wel alleen nog het onderhandelingsteams zijn die met elkaar praten. "Dit zijn nog niet de ministers van Buitenlandse Zaken of de presidenten." Ze kan niet zeggen Rusland zich alleen op deze manier presenteert, of dat ze ook echt uit Kiev zullen trekken. "Misschien moest het leger dat sowieso al omdat het niet goed ging voor de Russen."
Wat Oekraïne nu toezegt moet ook nog worden gesteund door het parlement en waarschijnlijk komt er ook nog een referendum, vertelt ze. "Dus of het een levensvatbaar vredesakkoord is, dat is nog niet gezegd."
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.