Binnenland
AVROTROS

Kan ik bloedprikken voor een controle bij diabetes overslaan? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan ik bloedprikken voor een controle bij diabetes overslaan? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag behandeld door huisarts Wieger van de Kolk. Dit is een selectie uit alle vragen.

Coronaspreekuur (deel 1)

Cornaspreekuur (deel 2)

Is het verantwoord de kleinkinderen buiten te ontmoeten voordat ze weer naar school gaan? Is daarna het risico niet groter? (Jacomijn)
Huisarts Wieger van de Kolk: "Het is nog steeds lastig te zeggen in hoeverre kinderen het virus kunnen doorgeven. De scholen gaan weer open, we moeten afwachten hoe dat gaat lopen, het effect weten we pas over een week of twee, drie. Het lijkt mij nu inderdaad veiliger om de kinderen te zien dan wanneer de scholen weer open zijn. Als je echt heel voorzichtig wilt zijn, kun je beter geen contact hebben. Maar omdat Jacomijn ze buiten wil treffen, en ik er vanuit gaat dat ze allemaal dan ook die anderhalve meter afstand houden, is dit bij contact sowieso de veiligste manier."

Ben je met hooikoorts minder vatbaar voor het coronavirus?
"Ik ken daar geen studies over, maar het lijkt me onwaarschijnlijk", zegt huisarts Van de Kolk. Snotterigheid en tranende ogen bij hooikoorts zijn allergische reacties. Snot kan een virus niet tegenhouden, je spoelt het ook niet weg met tranen. Je zou het eerder moeten omkeren: iemand die veel niest door zijn hooikoorts en misschien al besmet is, kan daardoor juist risicovoller zijn voor de omgeving."

Kunnen we veilig een maaltijd afhalen bij onze Javaanse Toko, of kan er virus aan de verpakking hangen? (Christiaan)
"Theoretisch kan het zo zijn dat als iemand van de toko is besmet, het virus op de verpakking terecht komt. Al is het risico te verwaarlozen. We blijven hameren op handen wassen, zeker voordat je gaat eten. Het coronavirus is een luchtbesmetting, geen voedselbesmetting. Het meeste eten wordt ook nog eens gekookt, maar ook rauw voedsel als sushi kun je gewoon eten. Het risico zit 'm vooral in het aanraken van eten. Eet sushi bijvoorbeeld met stokjes."

Kan ik het bloedprikken voor de jaarlijkse controle op diabetes2 beter uitstellen? (Sonja)
Huisarts Van de Kolk: "Goede vraag. Wij als huisartsen vinden dat dit een groep is die echt wel weer contact met de huisarts moet opnemen om bloed te prikken. Want goed ingestelde suikerwaarden zijn belangrijk om goede weerstand te hebben, helemaal als je ziek wordt. Niet iedereen kan het af doen met zelf een vingerprik nemen. Als dat wel kunt, heeft dat de voorkeur, maar zo niet, kom dan echt langs voor het bloedprikken. Daarbij zijn de omstandigheden om bloed te prikken echt veilig."

Vragen stellen in het Turks, Marokkaans-Arabisch en Berbers bij het Rode Kruis

Vanaf vandaag is ook Het Rode Kruis bereikbaar voor corona-vragen in het Turks, Marokkaans-Arabisch en Berbers. Om de hulp van het Rode Kruis bij mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn onder de aandacht te brengen, heeft het Rode Kruis korte videoboodschappen gemaakt.

Rode Kruis hulplijn

Programmamaker Sinan Can zei direct 'ja' op de vraag van het Rode Kruis of hij een van de boodschappen wilde inspreken. "Ik vind dat we iedereen moeten kunnen bereiken om adviezen rond corona te delen. Meestal zie je bij eerste generatie met een migratieachtergrond dat ze slecht Nederlands spreken. Ze zoeken soms informatie door naar Turkse of Marokkaanse tv te kijken, waar ze soms andere adviezen geven die hier helemaal niet gelden."

Deze week begint voor veel moslims de vastenmaand Ramadan. "Normaal gesproken een tijd waarin mensen samenkomen met familie, om na zonsondergang van de maaltijd te genieten. Nu kan dat niet, het kan een bijzondere eenzame tijd voor veel moslims zijn. Daarom wil het Rode Kruis bereikbaar zijn om ze een hart onder de riem te kunnen steken of om met tips te helpen hoe je wel veilig deze mooie tijd door kunt komen", zegt Can.

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis kan bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen of medicijnen ophalen, als iemand dat op dit moment zelf niet kan. Ook kunnen naasten iemand opgeven die elders in het land woont, maar bij wie ze graag willen dat het Rode Kruis een oogje in het zeil houdt. De Rode Kruis Hulplijn is bereikbaar via één van de speciale WhatsApp-nummers: 06-48158053 (Turks) of 06-48158055 (Marokkaans-Arabisch en Berbers). Via WhatsApp kan men een (gesproken) bericht achterlaten. Een Rode Kruis-vrijwilliger belt hen dan in hun eigen taal terug. Mensen kunnen ook bellen met de hulplijn via 070-4455888 en vragen om teruggebeld te worden in hun eigen taal.

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en

Ster advertentie
Ster advertentie