Hoe zien de directiekamers in Nederland eruit: 'Ik ben niet één zwart persoon tegen gekomen'
- Nieuws
- Hoe zien de directiekamers in Nederland eruit: 'Ik ben niet één zwart persoon tegen gekomen'
Wie neemt de beslissingen, wie verdeelt het geld en wie houdt toezicht? Dat vroeg mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen, bekend van het Instagram-account Zeikschrift, zich af. Ze ging op onderzoek uit, visualiseerde de macht op het Instagram-account Directiekamers en vertelt in De Nieuws BV over haar project.
Video niet beschikbaar
Van den Nieuwenhuizen ging aan de slag met een 'gelegitimeerd stalkingsproces'. "Ik ben online gaan speuren naar organogrammen, namen en foto's. Er kwam heel wat detectivewerk bij kijken." Inmiddels heeft ze 35 organisaties onder de loep genomen. "Het is de eerste visuele documentatie van directies, besturen, raden van toezicht en raden van commissarissen in Nederland. Het bevat het bedrijfsleven, overheidsinstanties, de culturele sector, het onderwijs en politieke partijen."
Madeleijn van den Nieuwenhuizen
Wat haar opvalt? "Je ziet hier en daar wel Turkse- en Marokkaanse Nederlanders, maar ik ben niet één zwart persoon tegengekomen", vertelt ze. "En er zitten meer vrouwen in bestuursfuncties dan ik aanvankelijk dacht, maar ze staan nooit helemaal aan het hoofd." Ze nam ook de voetbalwereld nam onder de loep. "Super divers op het veld, maar vrijwel volledig wit qua beleid en bestuur." Ze onderzocht ook politieke partijen. "Die willen immers het volk vertegenwoordigen. Maar de grootste politieke partijen zijn pareltjewit."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Een visuele prikkeling
Haar project is vooral bedoeld als visuele prikkeling. "Al zijn veel vormen van diversiteit niet zichtbaar, zoals seksuele geaardheid en sociale klassen." Ook wil ze vragen opwerpen: "Wat bedoelen we met diversiteit? Voel je je gerepresenteerd als je naar deze foto's kijkt? En kan je alleen maar gerepresenteerd worden door iemand uit je eigen groep? Mannen kunnen immers ook feministische keuzes maken. Maar het gaat mij vooral om de grote disproportionaliteit."
Met deze vragen hoopt ze het debat over diversiteit verder te helpen. "Het is nu soms zo eendimensionaal", vindt Van den Nieuwenhuizen. De komende weken zal ze haar account blijven aanvullen met foto's van directiekamers. Haar streven is om uiteindelijk een overzicht te hebben van honderd bedrijven, instanties en organisaties.