Binnenland
BNNVARA

Vuurwapens belanden na oorlog in het criminele circuit

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Vuurwapens belanden na oorlog in het criminele circuit

Vuurwapens gebruikt in oorlogen in Joegoslavië en Oekraïne circuleren nu in het criminele circuit, vertelt journalist Sinan Can in De Nieuws BV. De wapens belanden via een omweg bij de misdadigers en worden gebruikt voor verkeerde doeleinden.

Video niet beschikbaar

Een groot deel van de liquidaties die plaats vinden in West-Europa, worden gepleegd met vuurwapens die gebruikt zijn tijdens de oorlog in Joegoslavië. "Wapens zijn duurzaam en daarom een goed handelswaar", legt Can uit. "Met het juiste onderhoud gaan ze erg lang mee."

Verschillende oorlogen

Niet alleen uit de oorlog in Joegoslavië circuleren wapens, in Frankrijk en Duitsland zijn de eerste wapens uit de oorlog in Oekraïne al onderschept. In Zuid-Spanje zijn zelfs de eerste NAVO-wapens al in beslag genomen. Het onderzoek van Can vond plaats naar aanleiding van zijn nieuwe documentaireserie 'De Wapenroute', waarin hij de reis van de moordwapens van de moord op Theo van Gogh, Pim Fortuyn en Peter R. De Vries volgde.

Geen plan

"Op dit moment monitoren Europa en de NAVO enkel het probleem, maar er moet een plan komen voor na de oorlog in Oekraïne", benadrukt Can. "Gaan we een smelterij bouwen, of laten we het zo en laten we de wapens weer belanden in het criminele circuit?"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Luister meer over het wapen van Volkert in deze Argos-podcast:

Vriend van Volkert

Vriend van Volkert

Ster advertentie
Ster advertentie