Binnenland
NOS

'Politiek moet zich niet bemoeien met Nederlandse geschiedenis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politiek moet zich niet bemoeien met Nederlandse geschiedenis'

Te veel mannen, te weinig divers. De Canon van Nederland, die als leidraad moet dienen voor het geschiedenisonderwijs, moet volgens minister Van Engelshoven (D66) van Onderwijs worden vernieuwd. De Tweede Kamer wil een onafhankelijke commissie zich laten buigen over het overzicht van de Nederlandse geschiedenis.

De oproep, die D66-Kamerleden Bergkamp en Sjoerdsma hebben geïnitieerd, is tegen het zere been van het CDA. Fractievoorzitter Buma vreest 'een slagveld' als ieder kabinet de Canon wil herschrijven met hun eigen stempel. In De Telegraaf waarschuwde hij coalitiegenoot D66: "Als dit een kabinetsbesluit wordt, dan kom je mij wel tegen."

Historisch letterkundige Frits van Oostrom leidde in 2006 de commissie die de Canon heeft samengesteld en vindt dat de Tweede Kamer zich er buiten moeten houden. De geschiedenis is 'een discussie zonder einde', dus aanpassing van de Canon mag, maar onafhankelijk van wat de politiek wil, zegt hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Iedereen wil wel wat

De Canon van Nederland werd in 2006 door de commissie-Van Oostrom ontworpen. Het zou een overzicht moeten bieden van "wat iedereen in elk geval moet weten over de Nederlandse geschiedenis". De Canon bestaat uit 50 thema's, beginnend bij de Hunebedden en de Romeinse Limes en eindigend bij de Groningse gasbel en de Europese Unie.

In het regeerakkoord van Rutte III werd vastgelegd dat er meer aandacht moet komen voor de vaderlandse geschiedenis. De Canon werd daarbij als richtlijn genoemd. Ook de 'Wilhelmus-les' op school is onderdeel van dit plan.

"Geschiedenis is nooit helemaal waardevrij", erkent Van Oostrom. Een volledige objectieve Canon waar nooit ophef over zal zijn, is dus onmogelijk. "Het is een kwestie van dosering. Je moet oppassen dat je niet de geschiedenis gaat herdefiniëren naar de normen en waarden van deze tijd."

Zo heeft iedereen wel wensen voor de Canon. "Jan-Peter Balkenende miste Abraham Kuyper bijvoorbeeld", herinnert Van Oostrom zich nog. Kuyper richtte in 1879 de eerste politieke partij van Nederland op. CDA-leider Buma is het daarmee eens. "Stel dat SP gaat regeren en zegt dat er meer Domela Nieuwenhuis in moet, dan zullen de liberalen Adam Smith er weer in willen."

Genoeg vrouwen en diversiteit in Canon

Van Oostrom is het oneens met D66 dat de Canon te weinig vrouwen bevat. Hoewel slechts drie van de vijftig thema's gekoppeld zijn aan een vrouw (Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt), staan zij wel icoon voor iets groters, legt hij uit. "Het thema 'Aletta Jacobs' gaat niet alleen over haar, maar ook over de rol van de vrouw. En 'Anne Frank' gaat ook over de hele holocaust."

Ook diversiteit komt voldoende aan bod in de huidige Canon, vindt Van Oostrom. Zo heet een van de meest recente thema's 'veelkleurig Nederland'. Daar komt immigratie en de multiculturele samenleving aan bod.

Toch mist ook Van Oostrom een thema in de huidige Canon: muziek. "Dat neem ik mijzelf ook kwalijk. In het proces heb ik dat wel in mijn vizier gehad, maar ik ben het weer vergeten. We hebben dan geen grote componisten gekend, maar het Concertgebouworkest zou een mooi venster zijn geweest."

Ster advertentie
Ster advertentie