Dit moet je doen tegen bedwantsen
- Nieuws
- Dit moet je doen tegen bedwantsen
Als je een bedwants ziet lopen is het te laat: dan kan het hele huis er al onder zitten. Deze mensenbloedliefhebbers zien we steeds vaker in onze slaapkamers en hotelkamers. Bruce Schoelitsz doet al jaren onderzoek naar de bedwants en heeft zich naar eigen zeggen al honderden keren laten prikken. Alles voor de wetenschap, niet waar? In Vroege Vogels vertelt hij over onze grote, kleine vijand.
Video niet beschikbaar
De bedwants, ook wel bekend onder de Engelse naam bed bug, heeft weinig vrienden. Ondanks dat kom hij al eeuwen voor in Nederland. Ooit was de wants hier bijna verdwenen. Dat had onder andere te maken met het gebruik van DDT als chemisch bestrijdingsmiddel tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Maar, sinds enkele jaren lijkt het aantal bedwantsen in ons land toe te nemen. Vermoedelijk lift 'de bijter' mee met vakantiegangers.
Jij bent de voedselbron
Bedwantsen wonen het liefst in de zoom van je matras. Zo zitten ze lekker dicht bij jou - de voedselbron - en bovendien is het een lekker warm en donker plekje. 's Avonds en in de nacht worden ze actief. Dan gaan ze op zoek naar bloed. Ze kunnen best een afstand afleggen om aan voedsel te komen. Dus, als de fijnste plekjes dichtbij het voedsel bezet zijn, zitten ze ergens anders. Als je er overdag een ziet wandelen, weet je dus dat het te laat is.
Met een steeksnuit prikt een bedwants door je huid heen en injecteren, net als muggen, een antistollende stof in. De beet heeft ook iets weg van een muggenbult. Het zijn kleine rode bultjes die ontzettend jeuken. Je kunt de beet herkennen aan dat het vaak beten op een rij zijn op plaatsen die normaal onder de dekens liggen. Waar een muggenbult dus altijd op een plek is die boven de lakens ligt.
Wat te doen tegen de bedwants?
Het mantra 'beter voorkomen dan genezen' is zeker van toepassing op dit kleine beestje. Omdat bedwantsen veel voorkomen in hotels en B&B's, moet je tijdens je vakantie extra alert zijn dat ze niet in je bagage terechtkomen en je ze mee naar huis neemt. Let op deze punten:
- Check het bed op roodbruine vlekjes. Dit kunnen uitwerpselen zijn van de bedwantsen.
- Controleer ook de naden van het matras.
- Zet je koffer op tegels in de badkamer, daar komt de bedwants niet.
- Schud al je kleren en spullen goed uit voordat je ze weer inpakt.
Toch bang dat je ze hebt meegenomen? Dan kan het nog een hele klus worden om ervan af te komen. Daarom nog een paar tips voor als je thuis komt:
- Klop buiten al je spullen (kleding, koffer, rugzak) goed uit voordat je alles in huis haalt.
- Was kleding en beddengoed op ten minste 60 graden.
- Leg spullen of kleding een week lang in de vriezer.
- Schakel professionele hulp in als je bedwantsen blijft tegenkomen.
Immuunsysteem opkrikken met een bloedmaaltijd
De bedwants behoort tot de platwantsen. Zo ziet hij er ook uit: plat. Althans, totdat het insect zich vol zuigt met bloed. Bijzonder is dat zowel het vrouwtje, het mannetje èn de jonkies (de nimfen) leven op bloed. Het mannetje heeft de eiwitten uit het mensenbloed ook nodig voor de productie van sperma. Het vrouwtje gebruikt het voor de productie van haar eitjes.
Uit recent onderzoek blijkt verder dat het vrouwtje na een bloedmaaltijd haar immuunsysteem opkrikt. Dit ter voorbereiding op een paring met een mannetje – dat ook wel 'een traumatische paring' wordt genoemd. Het mannetje doorboort de buik van het vrouwtje met een naaldachtig geslachtsorgaan. Om infectie te voorkomen moet het vrouwtje dan ook haar immuunsysteem verbeteren.
Wonderlijke leven van een bedwants
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.