Rampvoorbereiding: slimme voorzorg of angstzaaierij?
- Nieuws
- Rampvoorbereiding: slimme voorzorg of angstzaaierij?
NAVO-baas Rutte en het Rode Kruis vinden dat Nederlanders situaties als stroomuitval, oorlog, dichte winkels en schaars drinkwater serieuzer moeten nemen. Supermarkten leggen noodvoorraden aan en noodpakketten met powerbanks en kaarsen worden aanbevolen. Is dit een slimme voorzorg of slecht angstzaaien? Thea Hilhorst, universitair docent rampenstudies, legt uit hoe we ons op moeten voorbereiden in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
In december waarschuwde NAVO-baas Mark Rutte al dat het 'tijd wordt om ons geestelijk voor te bereiden op oorlog'. De nadruk ligt hierbij op traditionele oorlogen, terwijl het volgens Hilhorst ook belangrijk is om ons voor te bereiden op rampen en stroomuitval: "De knop moet inderdaad om, want we zijn gewoon niet altijd veilig."
Eenzijdige aanpak
De nadruk in de boodschap van Rutte ligt nu op militaire voorbereiding. Hilhorst: "Dat zou niet ten koste moeten gaan van de investeringen in internationale samenwerking en diplomatie." Toch wil het kabinet daarop bezuinigen. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Hilhorst. Het is volgens haar juist op die manier mogelijk om internationale verhoudingen goed te houden en oorlogen te voorkomen. "Je vertelt kinderen ook niet enkel hoe ze zich moeten verdedigen en hoe je moet slaan en schoppen. Je vertelt ze juist hoe ze ruzies moeten oplossen. Daarin moet je ook investeren."
Rampen
Hilhorst waarschuwt bovendien dat Nederland waarschijnlijk eerder getroffen zal worden door een meer 'hybride-oorlog', via cyberaanvallen, desinformatie en sabotage. "Je moet je afvragen: Wat doe ik dan, als de stroom uitvalt of er geen water meer is?"
Volgens Hilhorst is het niet nodig om door te slaan in de rampvoorbereidingen: "Zorg gewoon dat je iets in huis hebt, weet waar het ligt en er een week mee vooruit kan." Ze benadrukt dat het belangrijk is om niet enkel aan je eigen gezin te denken, als het op de voorbereidingen aankomt: "Kijk rond in de buurt of er mensen zijn die je kan helpen, die zichzelf niet kunnen helpen."
'Ons overkomt niks'
De grote groep internationale studenten waar Hilhorst les aan geeft, zou lachen om de waarschuwingen van Rutte. "Wij denken nu 'Er kan misschien wel eens iets gebeuren', terwijl de rest van de wereld zich daar vanaf de geboorte al van doordrongen is." De mentaliteit van de Nederlanders dat 'wij wel veilig zijn' is gewoon onterecht. "De realiteit is er bij iedereen, behalve bij ons. Wij denken gewoon dat ons niets overkomt."