JIM-aanpak van Levi van Dam moet jeugdhulp vernieuwen
- Nieuws
- JIM-aanpak van Levi van Dam moet jeugdhulp vernieuwen
Nederland is met 42.000 uithuisplaatsingen van kinderen wereldwijd de koploper. Dat moet anders, vindt bijzonder hoogleraar en orthopedagoog Levi van Dam. Hij wil als pionier de jeugdhulp vernieuwen met zijn JIM-aanpak.
Video niet beschikbaar
JIM staat voor 'Jouw Ingebrachte Mentor', een persoon in de omgeving van de jongere waarbij hij of zij zich veilig voelt en die ze volledig vertrouwen. Voor de ouders van het kind is de JIM ook een steunfiguur en adviseur. De JIM-aanpak moet een alternatief worden voor uithuisplaatsing, en daarmee het aantal uithuisplaatsingen in Nederland naar beneden brengen.
Jongeren in het nauw
Van Dam zet zich al tien jaar in om het aantal uithuisplaatsingen tegen te gaan. "Maar in die tien jaar, is het aantal met 10% gestegen" vertelt hij. Daarom bedacht hij een nieuwe aanpak, het kind blijft thuis wonen, maar kiest een persoon uit diens omgeving als JIM waar het kind bij terecht kan als het thuis niet goed loopt. Van Dam: "Dat kan een oom, tante of buur zijn, iemand waarvan de jongere zegt dat hij er vertrouwen in heeft." De jongeren die dit nodig hebben, zitten vaak in het nauw. "Er zijn vaak al allerlei goedbedoelende hulpverleners langs geweest, soms al wel tien of twintig, die ze niet vertrouwen. En met recht, want ze hebben er al veel zien komen en gaan." De JIM is vaak al iemand die dichtbij het kind in kwestie staat, waardoor er een stabiele situatie ontstaat.
Naar wie kunnen ze toe?
De aanpak heeft een heel positief effect vertelt van Dam. Alleen al het gevoel dat kinderen iemand hebben waar ze heen kunnen voor een luisterend oor, geeft al veel hoop. JIM zijn is een hoop verantwoordelijkheid, maar uit de praktijk hoort de bijzonder hoogleraar dat de mentoren vaan heel blij zijn dat ze die verantwoordelijkheid kunnen nemen. Soms is het ook wel eens te veel, licht hij toe met een voorbeeld: "Een oma die ook wel eens gewoon lekker oma wilde zijn, die eventjes geen moeilijke dingen wil horen, en in het weekend naar haar kleinkind kan, zonder al die hulperveleners erbij." Want een JIM is een aanvulling op de al bestaande hulpverlening. De JIM overlegt met de hulpverleners. Met de ouder(s) kan overlegd worden in hoeverre de JIM verantwoordelijk is.
In de audiodocumentaire van DOCS vertelt Levi van Dam ook over zijn persoonlijke ervaringen met uithuisplaatsing. Beluister het hier.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.