Grote ontwikkelingsachterstand bij 4-jarigen, basisschooldirecteuren maken zich zorgen
- Nieuws
- Grote ontwikkelingsachterstand bij 4-jarigen, basisschooldirecteuren maken zich zorgen
Je kind naar de voorschool sturen moet makkelijker worden. Een groot deel van de leerlingen begint school nu namelijk met een taal- en ontwikkelingsachterstand. Mariska Wubben, directeur van de P. Oosterleeschool in de Haagse Moerwijk, merkt dit ook en vertelt hierover in de uitzending van EenVandaag.
Het moet makkelijker worden om peuters naar de voorschool te laten gaan
Zo'n driekwart van de ondervraagde directeuren maakt zich daar zorgen over. Ook Mariska Wubben, directeur van de P. Oosterleeschool in de Haagse Moerwijk. In die wijk mogen kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar vanaf dit jaar 16 uur per week gratis naar de voorschool. Een initiatief van de gemeente omdat die zag dat de helft van de Haagse kinderen met een ontwikkelingsachterstand start op de basisschool.
Verschillende culturen
"Kinderen op deze school komen uit 51 verschillende culturen en spreken 43 talen", vertelt Wubben. "Dat betekent dat wanneer ze niet op de voorschool hebben gezeten en ook niet naar een kinderdagverblijf zijn geweest de taalontwikkeling is achtergebleven." Zij hebben volgens Wubben een veel minder grote woordenschat en dat is lastig te verbeteren.
Daarnaast missen ze volgens de directeur ook een aantal sociale vaardigheden. "Ze hebben nog niet geleerd om op een stoeltje te zitten. Ze weten niet wat wachten betekent. Ze vinden het gewoon heel erg moeilijk om in een groep te functioneren."
Niet meer populair
Volgens Wubben gaan er sinds de coronatijd minder kinderen naar de Haagse voorschool. Dit zorgt uiteindelijk voor de nodige uitdagingen voor leerkrachten van basisscholen. "Als we te veel van dit soort kinderen nieuw in een kleutergroep erbij krijgen, dan gaat dat gewoon ten koste van de tijd die je aan andere kinderen kan besteden."
Lees de rest van dit artikel op de website van EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.